Archive for the ‘Ενημέρωση’ Category

Με την συμμετοχή 95 σκύλων  διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 19η Εθνική Έκθεση Εκτροφής του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν Ελλάδος. Κριτής ήταν ο κ Christian Gunther, πρόεδρος του Ομίλου Μπρετόν της Γαλλίας ο οποίος την προηγούμενη ημέρα εντυπωσίασε με την ομιλία του σε ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για το μορφολογικό πρότυπο της φυλής.

Καλύτερος Έκθεσης αναδείχτηκε ο Joy Del Cuore Grande. 1ος Εξέραιτος στην κατηγορία του,CAC,καλύτερο αρσενικό έκθεσης και εν συνεχεία καλύτερος έκθεσης.Επίσης η Libera del dnd Serbia, πήρε το χαρακτηρισμό εξέραιτη και 1η θέση στην κατηγορία της. ( Εφήβων).

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Hill's, χορηγό και υποστηρικτή του εκτροφείου μας.

Bounas Progress – Outdoor 2014

Πέμπτη, Φεβρουάριος 27, 2014@ 4:27 ΜΜ
posted by

Στις 27 -30 Μαρτίου σας περιμένουμε στην Outdoor 2014 να γνωριστούμε απο κοντά στο περίπτερο B49A
Χορηγός και υποστηρικτής του εκτροφείου μας η Hill's

 

Υποχρεωτική στείρωση κυνηγόσκυλων;

Τετάρτη, Ιανουάριος 8, 2014@ 11:46 ΠΜ
posted by

Την υποχρεωτική στείρωση όλων των θηλυκών κυνηγόσκυλων, διατάσσει ουσιαστικά ο νέος νόμος για τα ζώα, που αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες. Ο νέος αυτός νόμος, αποτελεί αίτημα των ψευτοφιλοζωικών και οι-κωλόγων αλλά βρίσκει και συμπαραστάτες για την εφαρμογή του καθώς τον εισηγούνται και τον συνυπογράφουν μερικοί πρωτοκλασσάτοι υπουργοί της…κυβέρνησης…

Συγκεκριμένα Στουρνάρας, Χατζηδάκης, Μανιάτης, Χρυσοχοίδης, Γεωργιάδης, Μιχαλάκης, Βαρβιτσιώτης και Βρούτσης, ανέλαβαν το “έργο” να περάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο που προβλέπει μια κόλαση τιμωριών, ποινικών διώξεων και υψηλών χρηματικών προστίμων για τους κυνηγούς ή οποιουσδήποτε άλλους πολίτες έχουν επιλέξει να έχουν σκύλους.

Μάλιστα για να επιτύχει όλο αυτό το σχέδιο των «σωτήρων» του ΕΘΝΟΥΣ που κάθε μέρα δημιουργούν περισσότερους φτωχούς, καταργείται η εκπροσώπηση των κυνηγών στις 5μελείς επιτροπές των Δήμων, όπως προβλέπει ο νόμος μέχρι τώρα. Ο αποκλεισμός αυτός ήταν απαίτηση των φιλοζωικών σωματείων τις οποίες φρόντισε να ικανοποιήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αν ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα, θα αντιμετωπίζεται ως έγκλημα η ερασιτεχνική εκτροφή και η κατοχή έστω και ενός θηλυκού σκύλου που δεν έχει στειρωθεί. Με τις νέες διατάξεις θα προβλέπεται «όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής (δηλαδή μη στειρωμένος) απαιτείται η υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς»

Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς, απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γάτων. Επι της ουσίας, ποινικοποιείται η κατοχή ενός θηλυκού κυνηγόσκυλου που δεν έχει στειρωθεί και διατηρεί την αναπαραγωγική ικανότητα και ο κάτοχος διαπράττει έγκλημα αν δεν έχει φροντίσει να έχει άδεια. Σε αυτή την περίπτωση, όποιος κυνηγός η πολίτης σκεφτεί να παραβιάσει τη δρακόντεια διάταξη, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο που ξεκινάει απο τα 3.000 ευρώ.

Ακόμα, η κοπή της ουράς, που γίνεται σε κάποιες ράτσες σκύλων, αποτελεί «ακρωτηριασμό» ενώ στο εξής θα απαγορεύεται και η εισαγωγή ή εμπορία σκύλων με κομμένη ουρά, από το εξωτερικό. Μάλιστα, με το νέο νόμο θα απαγορεύεται πλήρως το ζευγάρωμα ανάμεσα σε σκύλους με κομμένες ουρές, ασχέτως αν ο ιδιοκτήτης έχει τα απαραίτητα χαρτιά, και σε αυτή την περίπτωση η τιμωρία του θα είναι απο 1 έως 5 έτη φυλάκιση και 5.000 έως 10.000 ευρώ πρόστιμο.

Είναι ένα πρώτο βήμα, αν γίνει, για τον ευνουχισμό του κυνηγιού στην Ελλάδα και σε ελεγχόμενη ιδιοκτησία σκύλων επι πληρωμή…

 Σε θέση μάχης
Άντερς Σβένσον

 

πηγή άρθρου, τα ροδοπάκια

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Τρίτη, Δεκέμβριος 31, 2013@ 5:40 ΜΜ
posted by

Το εκτροφείο epagneul breton ' Bounas Progress ' σας εύχεται Χρόνια πολλά, καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία.

Παράνομα πλέον τα σκυλόκουτα;

Πέμπτη, Αύγουστος 29, 2013@ 12:20 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Παράνομη θεωρείται πλέον η μεταφορά κυνηγετικών σκύλων με αυτοκίνητο, σε ξύλινα ή άλλα κλουβιά προσαρτημένα στο πίσω μέρος του οχήματος, εκτός καμπίνας.

Συγκεκριμένα, με ενέργειες της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εκδόθηκε η εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039 για την προστασία των κυνηγόσκυλων.

Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο τουλάχιστον2.000 Ευρώ. Αρμόδιες Αρχές για την επιβολή των προστίμων είναι τόσο η Θηροφυλακή όσο και ηΑστυνομία σύμφωνα με τον ν. 4171,αρ. 81, παρ. 5.

Όπως επισημαίνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις “ η νομοθεσία προβλέπει εμβολιασμό και σήμανση (microchip) όλων των κυνηγόσκυλων, αλλιώςαφαιρείται η άδεια κυνηγιού του ιδιοκτήτη τους” και χαρακτηρίζουν ως “μεσαιωνική” τη συνήθεια μεταφοράς των κυνηγόσκυλων σε κλουβιά όπου κινδυνεύουν τόσο από τροχαία όσο και από τα καυσαέρια της εξάτμισης.

Τα δασαρχεία της χώρας επαγρυπνούν και έχουν ήδη λάβει εντολή για να ελέγχουν το θέμα.

Δηλητηρίαση

Πέμπτη, Ιούλιος 25, 2013@ 2:52 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Δηλητηρίαση

Μια τοπική συνήθεια ή σημείο των καιρών;

Ο ορισμός της δηλητηρίασης ή «φόλας» στην καθομιλουμένη: πρόκειται για την τοξίκωση, κατά τον επιστημονικό όρο, που προκαλείται μετά από βρώση κυρίως τοξικών ουσιών.

Τοπική συνήθεια;

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ηθελημένη πράξη ανθρώπων για την εξολόθρευση σκύλων ή γατιών στη χώρα μας, με τη γνωστή σε όλους μας φόλα. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα φαινόμενο που το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα και όχι στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ οι καταγγελίες που φτάνουν στα αφτιά των κτηνιάτρων για τέτοια περιστατικά, όπως και οι μηνύσεις που υποβάλλονται, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Πολιτειακή πρόνοια;

Κατά μία άποψη, τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες, μην έχοντας διέξοδο για να βρούνε νερό, πίνουν από παρτέρια και αλσύλλια πλατειών, στα οποία οι δήμοι ρίχνουν συνεχώς λιπάσματα για να αναπτυχθούν τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν εκεί! Τα περισσότερα κρούσματα, όμως, είναι περιστατικά από ανθρώπους «κτήνη» που θέλουν να σκοτώσουν το σκύλο ή τη γάτα του γείτονα, βάζοντας σε μικρές ποσότητες φαγητού, ποντικοφάρμακα, λιπάσματα, ενώ τελευταία έχουν εντοπιστεί μέχρι και πτητικά τοξικά αέρια!

Πώς θα καταλάβω ότι το ζώο μου δηλητηριάστηκε;

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας κατάστασης είναι εμφανή: το ζώο δεν νιώθει καλά, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, βγάζει σάλια από το στόμα του και αν πρόκειται για κάποια ουσία που προκαλεί νευρικά συμπτώματα, το ζώο παρουσιάζει νευρικής φύσεως αταξία και σπασμούς. Όσο πιο γρήγορα επέμβουμε, τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματα. Η δηλητηρίαση, αν δεν αντιμετωπισθεί, καταλήγει στο θάνατο. Η εξέλιξή της έχει πάντοτε σχέση με την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει καταποθεί, καθώς και από το χρόνο που έχει περάσει.

Πρώτες ενέργειες

Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε γρήγορα με τον κτηνίατρό μας. Μερικές βασικές αρχές για να σώσουμε το ζώο είναι:

– Προσπαθούμε να προκαλέσουμε γρήγορα εμετό με ισχυρό διάλυμα αλατόνερου ή κάνοντάς του μια υποδόρια ένεση ενός ισχυρού εμετικού, αν είμαστε μακριά από κτηνίατρο.

– Στην περίπτωση του ποντικοφάρμακου, θα πρέπει να κάνουμε επίσης konnakion (αντι–αιμορραγική βιταμίνη) γιατί αυτού του είδους οι ουσίες προκαλούν αιμορραγίες, εφ' όσον είμαστε μακριά από τον κτηνίατρό μας.

Κατηγορίες δηλητηρίων

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Στις ουσίες που προκαλούν αιμορραγίες στα εσωτερικά όργανα και σε άλλες με διαφορετικό τρόπο δράσης. Τις περισσότερες φορές, όμως, πρόκειται για ουσίες της πρώτης κατηγορίας, όπως ποντικοφάρμακο και λιπάσματα για φυτά και δένδρα, που είναι πολύ εύκολο κάποιος να τα βρει στο εμπόριο.

Τρόποι πρόληψης

Οι βασικοί τρόποι πρόληψης περιλαμβάνουν πρωταρχικά να μάθουμε το ζώο μας να τρώει από το χέρι μας και μόνο, αν είναι δυνατόν, ξηρή τροφή. Η ξηρή τροφή τόσο για το σκύλο όσο και τη γάτα, είναι η μόνη τροφή στην οποία πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να ρίξει δηλητήριο. Επίσης, να εκπαιδεύσουμε το σκύλο να μην τρώει λιχουδιές ή μαγειρευτό φαγητό στα οποία είναι πολύ πιο εύκολα να μπει φόλα, καθώς τις περισσότερες φορές το ζώο δεν μπορεί εύκολα να μυρίσει και να δει την παγίδα! Εδώ μπορούμε να επικαλεστούμε και τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή. Επίσης, η χρήση του πνίχτη μπορεί να μας βοηθήσει για να απομακρύνουμε το σκύλο μας όταν σκαλίζει σκουπίδια ή περίεργα αντικείμενα στη βόλτα.

Μεγάλο ποσοστό δηλητηριάσεων βλέπουμε κυρίως στις αδέσποτες γάτες τις οποίες σημειωτέον ταΐζουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, οπότε είναι πιο εύκολη "λεία" για κάποιους «φιλόζωους». Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο καθένας από εμάς μόνος του μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για το ζώο του.

Κυνηγετικός Σύλλογος Τρικάλων

Δευτέρα, Απρίλιος 22, 2013@ 1:47 ΜΜ
posted by Bounas Progress

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει τους συναδέλφους κυνηγούς τα παρακάτω:

1. Τελείωσε ο εμπλουτισμός των βιοτόπων με θηράματα απελευθερώνοντας 90 λαγούς, 500 πεδινές πέρδικες, 2.000 ορτύκια και 1.000 φασιανούς. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι κυνηγοί να αρχίσουν τα εκπαιδευτικά τους μετά της 21-04-2013.
2. Εγκρίθηκε η άδεια λειτουργίας εκτροφείου λαγών με 50 γεννήτορες μετά από προσπάθειες 3 χρόνων. Ο Σύλλογος είναι ο μοναδικός σ' όλη την Ελλάδα με άδεια εκτροφείου λαγών, πρωτοστατώντας για μια ακόμη φορά.
3. Την Κυριακή 21-04-2013 και ώρα 11:00 στο Επιμελητήριο Τρικάλων θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Θα προηγηθεί η τακτική Γενική Συνέλευση όπου θα γίνει η έγκριση Απολογισμού εσόδων – εξόδων 2012, η έγκριση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων 2013, η έγκριση πεπραγμένων Δ.Σ. Μετά τα μέλη θα ενημερωθούν για το έργο της απερχόμενης Διοίκησης που είναι πλούσιο σε έργα και δράσεις, ενώ θα υπάρξουν εισηγήσεις – προτάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες του Συλλόγου.
Ο αριθμός των υποψηφίων για το Δ.Σ. είναι δέκα (10) άτομα για δε την Ελεγκτική Επιτροπή τέσσερα (4) άτομα. Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος θα γίνει με την επίδειξη της κυνηγετικής άδειας. Ο κάθε εκλογέας μπορεί να βάλει από έναν (1) έως οκτώ (8) σταυρούς προτίμησης για το Δ.Σ. και μέχρι δύο (2) σταυρούς για την Ε.Ε.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.: Γερούκος Αθανάσιος, Γεωργολιός Χρήστος, Κοθράς Παναγιώτης, Κοσμάς Γεώργιος, Κοτρώνης Κων/νος, Μηλίτσης Πέτρος, Μπίχτας Ευάγγελος, Παπαδημητρίου Νέστορας, Παππάς Χρήστος, Ρουσιαμάνης Χρήστος. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.: Κωσταρέλος Γεώργιος, Μερτσιώτης Σταύρος, Μπακογιάννης Χρήστος, Παληγιάννης Γεώργιος.

Από το Δ.Σ.

 

Χρόνια Πολλά

Τρίτη, Δεκέμβριος 18, 2012@ 11:45 ΠΜ
posted by Bounas Progress

Το εκτροφείο Epagneul breton Bounas Progress σας έυχεται χρόνια πολλά, καλές γιορτές με υγεία.

merry-christmas

Εικόνα 1 από 1

Θερμοπληξία στο σκύλο

Κυριακή, Ιούλιος 8, 2012@ 10:55 ΠΜ
posted by Bounas Progress

Οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να γίνουν μαρτύριο για τα αγαπημένα μας τετράποδα. Οι σκύλοι γενικά είναι πιο ευάλωτοι από τους ανθρώπους στις ψηλές θερμοκρασίες και αν το καλοκαίρι προκαλεί σε εμάς απλά δυσφορία, σε ένα σκύλο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Ο άνθρωπος «δροσίζεται» μέσω του ιδρώτα. Το σώμα αποβάλλει τον ιδρώτα μέσω των ιδρωτοποιών αδένων, ο οποίος έπειτα εξατμίζεται και το σώμα δροσίζεται. Ενώ το δέρμα του ανθρώπου είναι καλυμμένο με τους αδένες αυτούς, στην περίπτωση των σκύλων, ιδρωτοποιοί αδένες υπάρχουν μόνο στις πατούσες (!) και έτσι δεν βοηθούν και πολύ στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Έτσι, οι σκύλοι βασίζονται περισσότερο στο λαχάνιασμα (panting) για να δροσιστούν. Με τον όρο λαχάνιασμα, εννοούμε γρήγορες και μικρές αναπνοές κατά τις οποίες ο σκύλος έχει ανοιχτό το στόμα και τη γλώσσα του έξω. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε αυξημένη ροή αέρα στην αναπνευστική οδό. Ο αέρας αυτός περνά πάνω από υγρές επιφάνειες στην αναπνευστική οδό, έχουμε εξάτμιση και η θερμοκρασία του οργανισμού πέφτει. Αν και το λαχάνιασμα είναι πλέον αποτελεσματικότερο από τους ελάχιστους ιδρωτοποιούς αδένες στο σκύλο, εντούτοις δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να διασφαλίζει την προστασία από τις ψηλές θερμοκρασίες. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προστατεύσουμε τους σκύλους μας από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού. Να θυμάστε πως στην περίπτωση της θερμοπληξίας, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Αν και οι σκύλοι γενικώς είναι ευάλωτοι στις ψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν κάποιες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες από άλλες και θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και αντιμετώπισης. Σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:
Ευάλωτες ομάδες

•Βραχυκέφαλες ράτσες σκύλων

Είναι οι σκύλοι με κοντές μουσούδες όπως τα παγκς, μπουλντόγκς, πεκινουά, μαστίφς και μποξέρς. Στους σκύλους αυτούς, οι αναπνευστικές οδοί είναι πιο κοντές σε μήκος, συνεπώς ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά την θερμοκρασία, με κίνδυνο να μην δροσίζεται επαρκώς όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

•Σκύλοι με σκουρόχρωμο τρίχωμα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα «ανοιχτά» χρώματα αντανακλούν τη ζέστη, ενώ τα «σκούρα» χρώματα την απορροφούν. Έτσι, όσο πιο σκουρόχρωμος είναι ένας σκύλος, τόσο λιγότερη ανεκτικότητα έχει στις ψηλές θερμοκρασίες.

• Σκύλοι με χοντρό τρίχωμα

Όσο πιο χοντρό τρίχωμα, ως φυσικό, τόσο πιο δύσκολο είναι για το σκύλο να αντέξει τη ζέστη.
 Οι σκύλοι με διπλό τρίχωμα είναι ακόμη πιο επιρρεπείς στη θερμοπληξία.
•Σκύλοι με αναπνευστικά προβλήματα

Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι ρινικές εκροές, οι ανωμαλίες στους πνεύμονες, αποτελούν κάποιες ενδείξεις ότι ο σκύλος έχει αναπνευστικό πρόβλημα και είναι συνεπώς πιο επιρρεπής στις ψηλές θερμοκρασίες.

• Άρρωστοι σκύλοι, ηλικιωμένοι σκύλοι, ή κουταβάκια κάτω των 6 μηνών.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι και τα μικρά κουταβάκια, δεν μπορούν να ρυθμίσουν αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος. Με τον όρο άρρωστοι σκύλοι, εννοούμε τους σκύλους οι οποίοι έχουν πυρετό, έχουν αφυδατωθεί –πιθανότατα από γαστρεντερικά προβλήματα-ή σκύλοι με καρδιακές παθήσεις και κακή κυκλοφορία του αίματος.

• Παχύσαρκοι σκύλοι

Η παχυσαρκία οδηγεί σε πολλά προβλήματα, ένα εκ των οποίων η δυσκολία στην αναπνοή, η μη αποτελεσματική αναπνευστική λειτουργία και η τάση για «κατακράτηση» της θερμότητας. Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τους παχύσαρκους σκύλους, πιθανούς υποψήφιους για θερμοπληξία.

• Σκύλοι που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή

Μερικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα θερμοπληξίας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό.

• Σκύλοι με ιστορικό θερμοπληξίας

Από τη στιγμή που ένας σκύλος παθαίνει θερμοπληξία, αυτόματα είναι πιο ευάλωτος να πάθει ξανά.

Πρόληψη

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ το σκύλο μέσα σε κλειστό αυτοκίνητο. Μια ανοιξιάτικη μέρα ή κάτω από σκιά, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ραγδαία και το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε καμίνι μέσα σε λίγα μόνο λεπτά!

Μην ασκείτε το σκύλο σας όταν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα. Είναι καλό να τον παίρνετε βόλτα πολύ νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα.

Στη βόλτα σας, έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και ένα μπωλ. Έτσι θα μπορέσετε να δώσετε στο σκύλο νερό για να ξεδιψάσει και να τον περιλούσετε με νερό για να το δροσίσετε.
Αν ο σκύλος σας μένει έξω, φροντίστε ώστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος στο οποίο να μπορεί να καταφύγει και να έχει πάντοτε άφθονο, φρέσκο νερό στη διάθεσή του. ΜΗΝ έχετε το σκύλο δεμένο με μικρό λουρί σε ένα σημείο. Ο ήλιος κινείται και λίγα λεπτά είναι αρκετά για να επιφέρουν το θάνατο αν ο σκύλος είναι κάτω από τον ήλιο.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες σκύλων που είναι πιο ευάλωτες στις ψηλές θερμοκρασίες.

Να κουρέψω ή να μην κουρέψω;; Ιδού το ερώτημα

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι σκύλοι πρέπει να κουρεύονται το καλοκαίρι και ότι αυτό επιβάλλεται καθώς το πολύ τρίχωμα προκαλεί δυσφορία στο ζώο. Ο βασικός κανόνας όσον αφορά το κούρεμα είναι ότι οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος δεν θα πρέπει να κουρεύονται ποτέ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη και συνεπώς παρέχει προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης με το κούρεμα, είναι πιθανόν να καταστρέψουμε το διπλό αυτό στρώμα τριχώματος με αποτέλεσμα να μην δρα αποτελεσματικά ούτε και το χειμώνα.
Συμπτώματα

Γρήγορη αναπνοή

Έντονη κόκκινη γλώσσα

Κόκκινα ή πολύ χλωμά ούλα

Παχύ, κολλώδες σάλιο

Κατάθλιψη

Αδυναμία

Ζαλάδα

Εμετός, συχνά με αίμα

Διάρροια, πιθανόν με αίμα

Σοκ

Κώμα

Αντιμετώπιση

Η θερμοπληξία αποτελεί επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση επέμβαση. Μόλις εντοπίσετε συμπτώματα θερμοπληξίας, μεταφέρετε το σκύλο σε ένα σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο μέρος και περιλούστε το με κρύο νερό για να ρίξετε τη θερμοκρασία. Προσοχή! Το παγωμένο νερό οδηγεί σε δραματική πτώση της θερμοκρασίας και μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλύψτε το σκύλο με υγρές πετσέτες τις οποίες να ανανεώνετε διαρκώς, δώστε του νερό να πιει και μεταφέρετε τον το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο.

Καλό είναι να τηλεφωνήσετε αμέσως στον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώνει λεπτομερώς για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και επιπρόσθετα θα τον ενημερώνετε και εσείς για την εξέλιξη της υγείας του σκύλου. Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει και σε πρήξιμο του λαιμού. Αυτό επιβαρύνει πολύ περισσότερο την κατάσταση και μπορεί να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης για να υποχωρήσει το πρήξιμο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για αυτό.

Πρόληψη για την Λεισμανίαση – Καλά Αζάρ

Δευτέρα, Απρίλιος 23, 2012@ 12:43 ΜΜ
posted by Bounas Progress

 

Τι είναι η λεϊσμανίαση, που οφείλεται και πως μεταδίδεται;
 
  Η λεϊσμανίαση του σκύλου (ΛΣ) είναι μία σοβαρή και θανατηφόρα ζωοανθρωπονόσος που οφείλεται κυρίως στο πρωτόζωο Leismania infatum .
Διακρίνονται 3 μορφές Λεισμανίασης: 
1.Τη δερματική (πιο συχνή)
2.Σπλαχνική –Καλά Αζάρ
3.Τη βλεννογονική – πιο σπάνια συνήθως Leismania Braziliensis
  Αυτά τα παράσιτα μολύνουν διάφορα είδη  ζώων, όπως τρωκτικά, σκύλους και ανθρώπους και μεταδίδονται με το τσίμπημα σκνίπας (του γένους Phlebotomus ). 
  Η σκνίπα είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής της νόσου, μεταδίδει το παράσιτο όταν απομυζά το αίμα από τον ξενιστή δηλαδή τον σκύλο, τον άνθρωπο κτλ. 
 
ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟ ΣΕ ΣΚΥΛΟ
ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ Η ΣΚΝΙΠΑ
 
Σχέση Λεισμανίασης και ανθρώπου: κινδυνεύω περισσότερο αν έχω μολυσμένο σκύλο;
 
 
  Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν ένα γεγονός : για κάθε μολυσμένο άνθρωπο αντιστοιχούν 1500 μολυσμένοι σκύλοι…
Μια υπόθεση είναι ότι υπάρχουν σκνίπες ανθρωπόφιλες και ζωόφιλες, δηλ. που προτιμούν να τσιμπούν μόνο ανθρώπους ή ζώα
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι απ’ τον άνθρωπο στην εκδήλωση της νόσου και γι’ αυτό αποτελούν και τη δεξαμενή του παρασίτου
Επειδή η νόσος έχει άμεση συσχέτιση με το ανοσοποιητικό σύστημα η εκδήλωσή της εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση του ίδιου συστήματος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συναντάται πιο συχνά σε παιδιά υπερήλικες και ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους ( πχ σε καρκινοπαθείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπεία καθώς και σε ασθενείς με AIDS)
 
Μέτρα πρόληψης-Πώς να προστατέψω τον σκύλο μου; 
 
  Δυστυχώς πρόληψη 100% δεν υπάρχει. Ταυτίζεται με την προστασία από τις σκνίπες και τον συχνό ορολογικο έλεγχο των ζώων καθώς αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της αν κατανοηθούν κάποιες συνήθειες του εντόμου και ιδιαιτερότητες του ζώου <<θύματος>> της σκνίπας.  Οι σκνίπες στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται από το Μάιο έως τον Οκτώβριο(θερμοί μήνες) Έχουν περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του κουνουπιού, ζουν σε υγρά και σκοτεινά μέρη. Τους αρέσει να τρέφονται το βράδυ και τη μέρα συνήθως κοιμούνται. Πετούν σε απόσταση 2 χλμ. 
 
 
   
  Από τη στιγμή που η μολυσμένη σκνίπα θα τσιμπήσει το σκύλο σας μέχρι να εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα το ζώο μπορεί να περάσουν από 2 μήνες μέχρι αρκετά χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί η Λεισμάνια μεταξύ των άλλων είναι δυνατόν να δημιουργήσει φορείς που δεν εκδηλώνουν κλινικά τη νόσο αλλά μολύνουν τις σκνίπες του περιβάλλοντος με το παράσιτο. Για το λόγο αυτό η πρόληψη των νυγμάτων των εντόμων με τα κολάρα προστασίας και τα spot on δε σταματά όταν το ζώο μολυνθεί αντίθετα γίνεται πιο αυστηρή!
 
Από τα προηγούμενα βγαίνει το εξής συμπέρασμα:
 
•Πάντα φορώ στο ζώο μου περιλαίμιο με deltamethrin-απομακρύνει τις σκνίπες για 4 μήνες
•Κάνω 2 φορές το χρόνο ορολογικές εξετάσεις στον κτηνίατρο. Μία όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (Νοέμβριος) και μία την άνοιξη (Απρίλιος).
 
Παρ’ όλα τα μέτρα προστασίας το ζώο και πάλι ενδέχεται να μολυνθεί από Λεισμανίαση. Όμως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή του.
 
 
Ποιά είναι η πρόγνωση για τη Λεισμανίαση σε μολυσμένο σκύλο;
 
Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και δεν έχουν πειραχτεί ζωτικά όργανα όπως είναι το ήπαρ και οι νεφροί καθώς και αν γίνει σωστή θεραπεία και εξασφαλιστεί η καλή επικοινωνία με τον κτηνίατρο όσον αφορά την παρακολούθηση του άρρωστου ζώου τότε γενικά η πρόγνωση είναι καλή και υπάρχει η πιθανότητα οριστικής ίασης.
Σε αντίθετη περίπτωση το ζώο θα πεθάνει 3-24 μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
 
Ποιά είναι η θεραπεία της Λεισμανίασης;
 
Η θεραπεία της Λεισμανίασης είναι διπλή:
1.Χάπι που δίνεται κάθε 12 ώρες (Αλλοπουρινόλη).Το χάπι αυτό μπορεί να χρειαστεί να δίνεται και εφ’ όρου ζωής.
2.Σιρόπι (Μιλτεφοσίνη) που χορηγείται απ’ το στόμα 1 φορά τη μέρα για 28 ημέρες.
3.Εναλλακτικά ένεση (Αντιμονιούχος Μεγλουμίνη) που γίνεται μία φορά την ημέρα για 28 ημέρες.
 
Η θεραπεία τροποποιείται κατά περίπτωση.
 
 
  
  Συνεργασία με τον κτηνίατρο.
 
Μόλις γίνει η διάγνωση της Λεισμανίασης  με τα διαγνωστικά kit Elisa πρέπει να γίνουν  εξετάσεις για να ελεγχθούν τα ζωτικά όργανα (ήπαρ νεφρά κλπ) για τυχόν προσβολή.
Στη συνέχεια αποστέλλεται αίμα σε ειδικά εργαστήρια για την καταμέτρηση των παρασίτων πριν την έναρξη της θεραπείας.
Ακολούθως το ζώο πρέπει να ελέγχεται 1, 2, 3, 6, 12 και 24 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας για την προσδοκώμενη μείωση των παρασίτων στο αίμα και τροποποίηση της θεραπείας ανάλογα με την περίπτωση (π.χ. επανενεργοποίηση της νόσου)
 
Συμπεράσματα
 
Η Λεισμανίαση είναι μία θανατηφόρος νόσος που μαστίζει μεταξύ των άλλων και τη χώρα μας.
Η σωστή πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η αποτελεσματική θεραπεία καθώς και η παρακολούθηση του παρασιτικού φορτίου του άρρωστου ζώου έχει επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην ανάρρωση καθώς βοηθάει στον έλεγχο του νοσήματος και τον περιορισμό των κρουσμάτων.