Archive for Οκτώβριος, 2009

Κουτάβια Lida – Nesto kalantzi (17 ημερών)

Σάββατο, Οκτώβριος 31, 2009@ 11:24 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Μερικές ακόμη φωτογραφίες απο τα κουτάβια της Lida.Τα βλέπετε 17 ημερών με κομένες ουρές.Θα ενημερώνουμε συχνά για την εξέλιξη τους με φωτογραφικό υλικό.

Η διατροφή του σκύλου

Σάββατο, Οκτώβριος 31, 2009@ 1:47 ΠΜ
posted by Bounas Progress

Η αλλαγή προϊόντος διατροφής είναι ένα συχνό θέμα, που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων, σε όλες σχεδόν τις φάσεις της ζωής του σκύλου τους. Το θέμα είναι πολύπλευρο και έχει μεγάλο βάθος. Σχετίζεται τόσο με την ψυχολογία και την αγοραστική συμπεριφορά του ιδιοκτήτη, όσο και με την υγεία του σκύλου.
Ενα πρώτο ερώτημα είναι »για ποιο λόγο ν’ αλλάξω την τροφή του σκύλου μου». Οι απαντήσεις πολλές και είναι ο καθρέπτης των γνώσεων που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης πάνω σε θέματα διατροφής. Πολλοί, χωρίς να έχουν παράπονο απο την τροφή , θεωρούν ότι οι αποδόσεις των ζώων τους στον κυνηγότοπο είναι κατώτερες και πιστεύουν πως κάποιο άλλο προϊόν, θα δώσει στα ζώα τους αυτό που τους λείπει. Για να καταλήξει κάποιος σε αυτό το συμπέρασμα με βεβαιότητα, θα πρέπει να έχει αποκλήσει άλλα αίτια όπως π.χ. παθολογικά προβλήματα, διαταραχές της συμπεριφοράς, κακή εκπαίδευση, κ.λ.π. Σιγουρα υπάρχουν περιπτώσεις που ένας σκύλος χρειάζεται αλλαγή διατροφής. Η κακή ποιότητα είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος. Διάφορες ασθένειες στις οποίες επιβάλλεται η ειδική διατροφή, ειναι ένας άλλος λόγος. Η επιλογή ενός ασύμβατου προϊόντος σε σχέση με τη φάση ζωής του ζώου (ανάπτυξη, εγκυμοσύνη, ενέργεια, κ.λ.π.) είναι επίσης μία ένδειξη για την αλλαγή του. Φυσικά η μειωμένη απόδοση του κυνηγετικού σκύλου, εφόσον αυτή οφείλεται στην διατροφή, ειναι μια ένδειξη για την αλλαγή τροφής. Σε αυτή την περίπτωση και με την προϋπόθεση ότι το ζώο είναι υγιές και σωστά εκπαιδευμένο, η διατροφή μπορεί ν’ αυξήσει την αντοχή του, αλλά δεν μπορεί ΄να του προσδώσει ιδιότητες και ταλέντα που δεν έχει. Αξιολογώντας μια τροφή, θα πρέπει να λάβουμε κάποια κριτήρια. Η σύσταση και ο σχηματισμός των κοπράνων είναι σημεία κλειδιά, γιατί δείχνουν καλή ποιότητα και καλή πεπτικότητα. Κόπρανα ιδιαιτέρος δύσοσμα ή και υδαρή, »καταδικάζουν» μία τροφή. Κριτήριο αλλαγής ή ποιότητας δεν πρέπει να είναι ούτε η παραπλανιτική διαφήμηση, ούτε οι προσφορές »κράχτες» (κουβάδες, τρίκιλα, λουράκια κ.λ.π.), ούτε η επιχειρηματολογία του καταστηματάρχη, ούτε φυσικά ο κάθε άσχετος, που με το φτωχό μυαλό του μετατρέπεται σε παπαγαλάκι και βγάζει φήμες υπέρ ή κατά του προϊόντος.Ενα ελάχιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να δοκιμαστεί μία τροφή για να καταλήξετε σε σωστα συμπεράσματα είναι αυτό τών δύο (2) μηνών. Τέλος η κρίση σας πρέπει να βασίζεται σε γνώσεις, σε σωστή πληροφόρηση απο γνώστες του αντικειμένου και στην εμπειρία σας.

Οι Πρώιμες Μπεκάτσες

Σάββατο, Οκτώβριος 24, 2009@ 6:48 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Τα πουλιά ταξιδεύουν ένα – ένα ή σε κοπαδάκια των 5 – 6 πουλιών πάντα νύχτα. Καλός καιρός, καθαρός ουρανός και λίγο βοριαδάκι είναι οι ιδανικές συνθήκες για να ταξιδέψουν τα πουλιά. Με γλυκό καιρό μπορεί να βρείς ξαφνικά πολλές μπεκάτσες. Στο ίδιο μέρος που σήμερα δεν σήκωσες μπεκάτσα, αύριο μπορεί να σηκώσεις και πέντε και δέκα πουλιά. Γι’αυτό πρέπει ο μπεκατσοκυνηγός να μην απογοητεύεται.

Ακόμη, επειδή τα πουλιά πολλές φορές ταξιδεύουν τη νύχτα σε κοπαδάκια των πέντε –  έξι και παραπάνω πουλιών, μπορεί να βρείς τα πουλιά μαζεμένα και σ’ένα κομμάτι του δάσους και να σηκώσεις ανά πενήντα ή εκατό μέτρα δύο και τρία πουλιά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στα μπασίματα και ειδικά στις πρώιμες μπεκάτσες είναι ότι μπορείς να σηκώσεις διπλά πουλιά.

Η μπεκάτσα ταξιδεύει τη νύχτα και είναι πιθανόν εκεί που επέλεξε μια μπεκάτσα να πέσει στις 4 το βράδυ, στις 6 στο ίδιο μέρος (γιατί οι μπεκάτσες έχουν το ίδιο σκεπτικό και κριτήρια) μπορεί να πέσει και η άλλη. Έτσι λοιπόν, όταν το σκυλί μας φερμάρει ξαφνικά σηκώνονται δύο πουλιά και πολλές φορές μας δίνεται η δυνατότητα για ένα καλό ντουμπλέ. Θέλει αυτοσυγκέντρωση, όχι βιασύνη και σίγουρες ντουφεκιές για να πάρουμε ένα τουλάχιστον πουλί δεδομένου ότι ποτέ σχεδόν οι μπεκάτσες που σηκώνονται μαζί δεν πάνε στην ίδια κατεύθυνση. Συνήθως πετάγονται σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι πρώιμες μπεκάτσες ταξιδεύουν νύχτα και πιάνουν ψηλά τουλάχιστον για μία – δύο μέρες στα αραιά πουρνάρια, στα γάβρα και μέσα στα έλατα, σε ύψος 900,1000,1.200 μέτρων.  Στο δάσος τώρα δεν πάνε στα χειμωνιάτικα κουτούπια, στα ντούσκα και τις πυκνούρες. Προτιμάνε τα καθαρά, τις γωνίτσες στο δάσος, τα μονοπάτια, τα αραιά δέντρα, τα παρτέρια, τις λάκκες, τα αμπέλια, τα  βουνά με ασφάκα.

Πολύ σημαντική είναι η επιλογή της τοποθεσίας που θα κυνηγήσουμε.

Οι πρώιμες μπεκάτσες συνήθως είναι νευρικά πουλιά, ανύσηχα και με την παραμικρή ενόχληση πετάγονται και τραβάνε αρκετά μακριά, ώστε δύσκολα τα ξαναβρίσκεις. Είναι αδύνατα πουλιά και τα νεαρά άπειρα μπεκατσόσκυλα δεν την αντιλαμβάνονται μερικές φορές. Κοταρίζουν, συνήθως κάνουν κάποια λίγα μέτρα και  πετάγονται τις περισσότερες φορές αθόρυβα.   

Τα σκυλιά μας

Κυριακή, Οκτώβριος 18, 2009@ 3:27 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Μια παρουσίαση των σκύλων μας.

CH. GR. Iber

 

Οι διακρίσεις του Iber σε εκθέσεις μορφολογίας:
 
2  x  BOB ( Καλύτερο φυλλής )
 
1  x  καλύτερο ομάδος 7
 
1 x Καλύτερο νέων
 
2  x  cacib
 
3  x  cac
 
2  x  Rcac
 
10  x  Εξαίρετος
 
Οι διακρίσεις του Iber σε αγώνες πρακτικού κυνηγίου:
 
4  x   Εξαίρετος (πέρδικα τσούκαρ)
 
2   x   πολύ καλός (πέρδικα τσούκαρ)
 
1  x  πολύ καλός (μπεκάτσα)

Klara

Lida

Indya Bounas Progress

Inca Bounas Progress

 

JOY DEL CUORE GRANDE

  Libera Del dnd Serbia

Χρήσιμα έντυπα του Κ.Ο.Ε.

Κυριακή, Οκτώβριος 18, 2009@ 1:30 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να εκτυπώσετε χρήσιμα έγγραφα του κυνολογικού ομίλου Ελλάδος. Όπως  για έκδοση βιβλιάριου εργασίας, πιστοποίηση πρωταθλητού, εγγραφή μέλους στον Κ.Ο.Ε., εγγραφή γέννας και μεταβίβαση ιδιοκτησίας.

Πιστοποιήση Πρωταθλητού

Βιβλιάριο εργασίας

Εγγραφή Γέννας

Μεταβίβαση ιδιοκτησίας

Εγγραφή μέλους Κ.Ο.Ε.

 

 

 

Η γέννα της Lidas

Πέμπτη, Οκτώβριος 15, 2009@ 11:37 ΠΜ
posted by Bounas Progress

H lida γέννησε 6 υγειέστατα  κουταβάκια  στις  14 – 10 – 09.

Έκανε 4 αρσενικά και 2 Θηλυκά.Τα καλωσορίζουμε στην οικογένεια των Επανιέλ Μπρετόν.

Ανα χρονικά τακτικά διαστήματα θα ενημερώνουμε το site με φωτογραφικό υλικό για την εξέλιξη των κουταβιών.

Οι πρώτες φωτογραφίες:

Μερικές φωτογραφίες απο το Νέστο του Καλαντζή που ζευγάρωσε η Lida.

Ο Νέστος είναι εκτροφή και ιδιοκτησία του φίλου και διεθνή κριτή Γιώργου Καλαντζή.

Ένας εξαιρετικός μορφολογικά σκύλος με μεγάλο κυνηγετικό πάθος.Γιός του Lone de saint lubin που θα κάνουμε μία γενική αναφορά σε αυτόν τον σπουδαίο σκύλο που άφησε εποχή.

Μπεκάτσα

Δευτέρα, Οκτώβριος 12, 2009@ 5:22 ΜΜ
posted by Bounas Progress

«Βασίλισσα του δάσους», «βελουδομάτα», «μακρομύτα», «μυστηριώδης κυρία». Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που της έχουν αποδοθεί κατά καιρούς. Και όχι αδίκως. H μοναδικότητά της, τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς τη συμπεριφορά, την κάνει ένα εξαιρετικό και πολυπόθητο θήραμα. Το κυνήγι της Scolopax Rusticola είναι διαδικασία μαγική.

Scolopax Rusticola είναι το «επίσημο» όνομά της – το «λαϊκό» της ίσως την αδικεί. H μπεκάτσα είναι ένα εξαιρετικά γοητευτικό μονήρες νυχτόβιο πουλί. Πέπλος μυστηρίου καλύπτει τη ζωή και δράση του τόσο τη νύχτα όσο και την ημέρα, αφού η παρατήρησή της είναι από εξαιρετικά δύσκολη ως αδύνατη.

Από τα 35-45 εκατοστά του συνολικού μήκους της, 6-7 εκ. καταλαμβάνει η μύτη της που δεν αποτελεί μια απλή κεράτινη και εύκαμπτη προεξοχή αλλά ένα πολύπλοκο όργανο αποτελούμενο από μυς, τένοντες και αισθητήρια νεύρα που λειτουργούν σαν ραντάρ εντοπισμού της αγαπημένης της τροφής: των σκουληκιών.

Το βάρος της είναι συνήθως 300-350 γραμμάρια. Παρουσιάζονται βεβαίως σημαντικές διακυμάνσεις, ανάλογα με την ηλικία της και την αφθονία της τροφής που προσφέρει ο βιότοπός της.

Το χρώμα της; Μόνο ένας ζωγράφος μπορεί να το αποδώσει εμπνεόμενος από όλα τα χρώματα του δάσους.

Τα φτερά της είναι μάλλον μεγάλα για το σώμα της, ενώ τα πόδια της καταλήγουν σε τρία δάκτυλα μπροστά και ένα μικρό πίσω.

Πώς δίνει το στίγμα της; Οι τρύπες από το ράμφος της στο υγρό έδαφος, τα ίχνη από τις πατημασιές της αλλά και η χαρακτηριστική κουτσουλιά της αποτελούν ενδείξεις που αξιολογούνται από τον έμπειρο μπεκατσοκυνηγό. Ανάλογα με το πόσο πρόσφατα είναι όλα αυτά τα ίχνη, προδίδεται ή όχι και η παρουσία της στην περιοχή.

H μπεκάτσα μεταναστεύει ωθούμενη όχι μόνο από τον καιρό αλλά και από το αποδημητικό της ένστικτο. Ετσι λοιπόν, ακόμη και αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και μετά, ας μη διστάσει ο κυνηγός να την αναζητήσει σε μεγάλα υψόμετρα – άνω των 1.000-1.200 μέτρων – ανάμεσα στα έλατα και στις οξιές. Με την πτώση της θερμοκρασίας το παγωμένο και αδιαπέραστο για τη μύτη της σκληρό έδαφος θα την ωθήσει χαμηλότερα στα ντούσκα, στα ρουμάνια, στα πουρνάρια και στις ρεματιές με τα φυλλοβόλα δέντρα. Τα φύλλα όταν πέφτουν δημιουργούν ένα υγρό και μαλακό στρώμα, απαραίτητο για αναζήτηση τροφής της μπεκάτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπεκάτσα επιστρέφει συχνά στη φιλόξενη «γειτονιά» που θα εντοπίσει. Αν το μέρος που θα επισκεφθεί μια μπεκάτσα παραμείνει και την επόμενη χρονιά ποιοτικά ίδιο ως προς τη βλάστηση και τον βαθμό υγρασίας, το πιθανότερο είναι να τη φιλοξενήσει και πάλι. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες, αν το πουλί θηρευθεί, κάποιο άλλο άτομο θα την αντικαταστήσει κατά τη διάρκεια της ίδιας κυνηγετικής περιόδου.

H δυσκολία στο κυνήγι της εντοπίζεται κυρίως στο ότι συχνάζει σε δύσβατα μέρη με πυκνή βλάστηση. Το ξαφνικό πέταγμα, οι απότομοι ελιγμοί και η ικανότητά της να βάζει πάντα κατά τη διάρκεια της φυγής της κάποιο εμπόδιο ανάμεσα σε αυτήν και στον κυνηγό συνθέτουν μια εξαιρετικά δύσκολη τουφεκιά με συνήθως αμφίβολα αποτελέσματα. Αλλες φορές πάλι, κυρίως όταν αισθάνεται μπλοκαρισμένη ανάμεσα σε κυνηγό και σκύλο, το πιθανότερο είναι να απογειωθεί κάθετα και να πετάξει κατακόρυφα. Μετά θα οριζοντιώσει το πέταγμά της παράλληλα με το έδαφος.

Είναι φανερό ότι τέτοιες συνθήκες σκόπευσης απαιτούν όπλο με ανοικτά τσοκ ώστε η μεγάλη δέσμη των σκαγιών να καλύπτει τα αναπόφευκτα σκοπευτικά λάθη του αστραπιαίου και ανακλαστικού επωμίσματος.

Τα ειδικά φυσίγγια για μπεκάτσα που κυκλοφορούν ευρέως πλέον στην αγορά με νούμερο σκαγιών 8 ή 9 θεωρούνται από τα πιο κατάλληλα για τα κυνηγοτόπια με αραιή βλάστηση, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν και το Νο 7 για τα πλέον πυκνά μέρη.

Το γεγονός ότι το όνομά της αποτελεί πρώτο συνθετικό σε ό,τι σχετίζεται με το κυνήγι της (π.χ. μπεκατσόσκυλο, μπεκατσοτούφεκο, μπεκατσοφύσιγγο, μπεκατσοπαντέλονο κ.ά.) καταδεικνύει το πάθος και την αφοσίωση χιλιάδων κυνηγών για τη βελουδομάτα. Αναπόφευκτα λοιπόν η αγορά έρχεται να καλύψει και τις πιο εξειδικευμένες απαιτήσεις για το εν λόγω θήραμα. Πάντως καλό είναι ο κυνηγός να φοράει ρουχισμό με έντονα χρώματα προκειμένου να είναι ορατός σε άλλους κυνηγούς και να μην υπάρξουν ατυχήματα.

Σκύλος ο απαραίτητος σύντροφος στο κυνήγι της μπεκάτσας

 

Το άλφα και το ωμέγα στο κυνήγι της μπεκάτσας είναι ο σκύλος. Στην πραγματικότητα ο αληθινός μπεκατσοκυνηγός δεν είναι παρά θεατής ενός αγωνιώδους έργου που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια του με πρωταγωνιστές το άξιο σκυλί του και την «πανούργα» μπεκάτσα, που με τα ατελείωτα τεχνάσματά της προσπαθεί να τον παραπλανήσει και να απαλλαγεί από τον διώκτη της. Ο ρόλος του κυνηγού περιορίζεται στη στιγμή της θήρευσης. Ο θρίαμβος όμως δικαιωματικά ανήκει κυρίως στον σκύλο. Ο επίλογος που γράφεται με την επαναφορά του θηράματος από τον σκύλο στον κυνηγό δεν πρέπει να θεωρείται αγγαρεία αλλά αμοιβή, όταν έχεις να κάνεις με ένα ολοκληρωμένο μπεκατσόσκυλο. Το χρήμα, ο κόπος και ο χρόνος – εκατοντάδες ώρες για την εκπαίδευση του σκύλου, την καθημερινή του περιποίηση, την κτηνιατρική του παρακολούθηση κτλ. – που δαπανά ο κυνηγός αποσβέννυνται τη στιγμή που θα πιάσει το θήραμα.

Πώς λοιπόν να μην αγανακτεί ο πραγματικός μπεκατσοκυνηγός με ορισμένους «συναδέλφους» οι οποίοι περιμένουν τη βασίλισσα του δάσους τα επίμαχα δεκαπεντάλεπτα του ξημερώματος και του σούρουπου οπότε διαρκεί το παράνομο καρτέρι της;

Ο αληθινός μπεκατσοκυνηγός αγαπάει το φθινόπωρο, τα χρώματα του δάσους, τις μυρωδιές που αναδίδονται από τα σαπισμένα φύλλα και τους μουχλιασμένους κορμούς των δέντρων, τον θόρυβο από τα ξερόκλαδα που σπάνε υπό το βάρος των αρβύλων του, το κουδουνάκι του σκύλου που σιγεί προδίδοντας την ποθητή συνάντησή του με τη βελουδομάτα, περιφρονώντας επιδεικτικά το παράνομο καρτέρι στο σκοτάδι.

Οσο πιο πολλές τόσο πιο καλά; Οχι. H κυνηγετική δεοντολογία θα μπορούσε να είναι ανεκτική στην πολυάριθμη κάρπωση στο κυνήγι της τσίχλας, της φάσσας, ακόμη και του ορτυκιού. Είναι κυνήγια που η επιτυχία τους σχετίζεται με τον αριθμό των θηραμάτων, ο οποίος λόγω του μεγάλου πληθυσμού είναι αναλόγως μεγάλος. Τόσο όμως στην πέρδικα όσο και στην μπεκάτσα ο αριθμός μπορεί και πρέπει να έρχεται σε δεύτερη – αν όχι σε τρίτη – μοίρα. Δύο, μία ή και καμία δεν έχει σημασία. Αρκεί ο κυνηγός να απολαύσει μερικές θεαματικές φέρμες από τα άξια σκυλιά του.

Πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ

Δευτέρα, Οκτώβριος 12, 2009@ 1:47 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Στατιστικό ημερολόγιο κυνηγού

Το στατικό ερωτηματολόγιο κυνηγού απευθύνεται σε όλους εμάς που αγαπάμε το κυνήγι. Σε όλους εμάς που θέλουμε να συνεχίσουμε και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτήν την πανάρχαια δραστηριότητα και παράδοση. Σήμερα που το κυνήγι πλήττεται από παντού, αναζητούμε διάφορα μέσα για να αποδείξουμε επιστημονικά, ότι δεν επιβαρύνει τη φύση, απαντώντας έτσι μια για πάντα στους επικριτές μας. Για να στηρίξουμε λοιπόν τις θέσεις μας απέναντι στην κοινή γνώμη, το κράτος, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητούμε στοιχεία που θα βοηθήσουν το έργο μας. Για αυτό, πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σ’αυτό  το ερωτηματολόγιο.

Η συμβολή μας αυτή θα είναι πραγματικά πολύτιμη.

Οι απαντήσεις μας θα αξιοποιηθούν για στατιστικές μελέτες. Θα βοηθήσουν να γνωρίζουμε πόσα θηράματα υπάρχουν και πόσα από αυτά παίρνουμε κάθε χρόνο από τη φύση. Αντίστοιχες μελέτες πραγματοποιούνται  σε άλλες χώρες εδώ και 50 χρόνια. Με αυτά τα στοιχεία θα στηρίξουμε τα αιτήματα του κυνηγετικού κόσμου, που δεν είναι τίποτε άλλο, από τη σωστή διαχείριση του θηραματικού  πλούτου και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Καλέστε στα τηλ. (25210) 27222 για πληροφορίες και αποστολή εντύπων.

ΚΑΛΑ – ΑΖΑΡ στο σκύλο

Παρασκευή, Οκτώβριος 9, 2009@ 6:20 ΜΜ
posted by Bounas Progress

ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ
(ΚΑΛΑ – ΑΖΑΡ)

 Η σκνίπα τσιμπά απ’ το σούρουπο μέχρι το ξημέρωμα και ζει όπου υπάρχει πράσινο και υγρασία. Τα πρώτα έντομα ξεκινούν απ’ τις αρχές της άνοιξης και σταματούν με τα πρώτα κρύα (συνήθως στα μέσα του φθινοπώρου). Oταν μια σκνίπα τσιμπήσει έναν φορέα μολύνεται με λεϊσμανιές. Αυτές στο έντερό της μετατρέπονται σε λεπτομονάδες και απ’ την 5η μέρα της μόλυνσης όταν τσιμπηθεί άλλο ζώο μολύνεται. (Δηλαδή η μολύνουσα μορφή είναι η λεπτομονάδα, η οποία βρίσκεται στην σκνίπα). Oταν λοιπόν ο σκύλος ή ο άνθρωπος μολυνθεί με την λεπτομονάδα, αυτή θα μετατραπεί σε λεϊσμάνια στο δέρμα και θα προσληφθεί απ’ τα μακροφάγα (κύτταρα άμυνας). Ακολούθως τα μακροφάγα μεταφέρονται στα διάφορα όργανα (ιδίως σπλήνα, συκώτι, λεμφαδένες, μυελό οστών).

   Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγους μήνες ως ένα χρόνο. (Συνήθως τα περισσότερα περιστατικά παρουσιάζονται γύρω στα Χριστούγεννα και αργότερα). Στο πρώτο δίμηνο παρατηρούμε: αδυνάτισμα, ενώ υπάρχει όρεξη, και κόπωση (λόγω της αναιμίας). Αργότερα: πιτυρίαση, κακή αφή τριχώματος, τριχόπτωση και υπερκεράτωση του δέρματος στο ρύγχος και γύρω απ’ τα μάτια, μεγάλη διόγκωση των λεμφαδένων και του συκωτιού, μεγάλη ανάπτυξη των νυχιών, έλκη στο δέρμα και ειδικά στα άκρα, επίσταξη (δηλαδή ρινορραγία) κατά διαστήματα. Αν δεν ληφθεί μέριμνα στα τελικά στάδια έχουμε βλάβες ήπατος, νεφρών, κυκλοφορικές διαταραχές (καρδιακή ανεπάρκεια) και βαρύτατη καχεξία, που τελικά οδηγούν στον θάνατο.

Η διάγνωση γίνεται:
  • α) με αναζήτηση του παρασίτου (παρακέντηση λεμφαδένα – χρώση και μικροσκοπική εξέταση ή καλλιέργεια πολφού λεμφαδένα) ή
  • β) με αναζήτηση αντισωμάτων (ανοσοφθορισμός).

   Στην Ελλάδα η νόσος προσβάλλει συνήθως τα μικρά παιδιά με σπληνομεγαλία (παιδικό καλά – αζάρ που οφείλεται στην Leismania infantum) και η σπλαχνική λεϊσμανίαση των ενηλίκων και των σκύλων που οφείλεται στην Leismania doyoneyi.
   Τέλος η δερματική λεϊσμανίαση προσβάλλει άνθρωπο και σκύλο και οφείλεται στην Leismania tropica. Η αρρώστια πρέπει να δηλώνεται στον νομοκτηνίατρο. Αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (δηλαδή περιορισμός του σκύλου σε κλουβί με σίτα από το σούρουπο ως το ξημέρωμα) δεν μας επιβάλει κανείς την θανάτωσή του.
   Σαν προφύλαξη καλό είναι να ρίχνουμε την περίοδο που υπάρχουν οι σκνίπες εντομοαπωθητικά (Autan κ.λ.π.) κάθε σούρουπο, να μεταχειριζόμαστε τα διάφορα απωθητικά κουνουπιών χώρου (π.χ. Bayvap, Spira κ.λ.π.) και εντομοπαγίδες (λάμπες κ.α.).
   Επίσης να μην έχουμε τους σκύλους εκτός σπιτιού και ειδικά δεμένους κυρίως σε κήπους με γκαζόν και λοιπά δένδρα και φυτά.

Θεραπεία υπάρχει και γίνεται.

    Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι ενέσιμα (Pentostam και Glucantime).

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως:

  • * Γενική κατάσταση του σκύλου (νεφροί – καρδιά – ήπαρ)
  • * Ηλικία Στάδιο της νόσου
  • * Δοσολογία φαρμάκων
  • * Έγκαιρη έναρξη της αγωγής
  • * Περιβάλλον που ζει ο σκύλος (πρόβλημα επαναμόλυνσης)

   Επίσης η νόσος μπορεί να αναζωπυρωθεί περίπου ένα χρόνο μετά την αγωγή, γι’ αυτό χρειάζεται επανέλεγχος. Τα φάρμακα δεν κυκλοφορούν επίσημα στην Ελλάδα.
   Έρευνες που έγιναν προ 5 ετίας έδειξαν, για την περιοχή της Αθήνας, ποσοστό πάνω από 20% απ’ τους εξετασθέντες σκύλους θετικούς στο καλά – αζάρ.

Αναγγελία Γέννας

Κυριακή, Οκτώβριος 4, 2009@ 4:57 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Είμαστε σε αναμονή για τη γεννα της Lidas.

Ένα breton με απίστευτα μεγάλο πάθος για κυνήγι και φοβερή αίσθηση θηράματος.Σε κάθε συμμετοχή της σε αγώνα πέρδικας μπαίνει στη βαθμολογία!

Ο αρσενικός που επιλέξαμε είναι ο Νέστος του.Γ.Καλαντζή.Είναι γιός του Lone de saint lubin.Ο σκύλος αυτός έχει μεγάλο κυνηγετικό ταπεραμέντο.Τον έχουμε δει πολλές φορές σε κυνηγετικούς εξόδους και για αυτό τον επιλέξαμε.Επίσης, ταιριάζουν τα pedigree τους.

Πιστέυουμε ότι το αποτελέσμα θα είναι ιδανικό!