Archive for Νοεμβρίου, 2009

Τα κουτάβια 44 ημερών

Σάββατο, Νοεμβρίου 28, 2009@ 8:55 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Μερικές νέες φωτογραφίες απο τα κουτάβια που είναι 44 ημερών.

Η εξέλιξή τους…

Αγώνας Μπεκάτσας 21-11-09

Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2009@ 10:04 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Σήμερα διεξήχθη ο αγώνας κυνηγετικών ικανοτήτων Ηπειρωτικών φυλών σε θήραμα μπεκάτσα στην  Σπερχειάδα Φθιώτιδος από τον όμιλο Επανιέλ μπρετόν Ελλάδος και τον όμιλο κούρτσχααρ Ελλάδος. Από τις 29 συμμετοχές δύο σκυλιά μπήκαν στην βαθμολογία και αυτά ήταν επανιέλ μπρετόν. Το εκτροφείο μας είχε τρείς συμμετοχές αλλά παρόλο τις αξιόλογες προσπάθειες του Ιber, της Klaras και της lidas δεν κατάφεραν να μπούν στην βαθμολογία επειδή δεν συνάντησαν θήραμα στη διαδρομή τους. Δεν έλειψαν τα πολύ θετικά σχόλια από τον κ.Νιανιό που έκρινε στο δικό μας τερέν και τα συγχαρητήρια για τα σκυλιά μας. Ο Iber είχε μία φέρμα στην διαδρομή του αλλά δυστυχώς αφού κάποια στιγμή βρήκαμε τον σκύλο φερμαρισμένο μετά από αρκετά λεπτά, αντί να σηκωθεί από μπροστά μας μπεκάτσα, σηκώθηκε ένα αγριογούρουνο.

Αν και ο καιρός δεν ήταν ιδανικός για να είναι σύμμαχος στην εύρεση της πολυπόθητης μπεκάτσας, η οργάνωση του αγώνα ήταν σωστή και οι παρέες και τα άτομα που παρευρέθησαν δημιούργησαν ένα κλίμα πολύ κυνοφυλικό.

Τα τερέν ήταν τρία και οι κριτές ήταν ο κ.Καλφόπουλος, ο κ. Νιανιός και ο κ. Ντούλος.

Το μπεκατσόσκυλο

Κυριακή, Νοεμβρίου 15, 2009@ 8:27 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Ένας καλός σκύλος, ήδη από τη νεαρή ηλικία, αγαπάει το κυνήγι. Αυτό είναι δίχως άλλο ένας λόγος να χαιρόμαστε, αλλά όχι να ενθουσιαζόμαστε περισσότερο απ’όσο πρέπει μπροστά σε μια φυσιολογική συμπεριφορά. Το ότι ένας σκύλος κυνηγάει, ψάχνει και φερμάρει είναι το λιγότερο που πρέπει να περιμένουμε από ένα σκύλο φέρμας! Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι στο κυνήγι της μπεκάτσας μόνο μια ακλόνητη φέρμα δίνει στον κυνηγό ευκαιρίες να τουφεκίσει.

Επιπλέον, ένας σκύλος πρέπει να είναι υπάκουος και να συνεργάζεται μαζί μας δημιουργώντας μια ομάδα, το οποίο σημαίνει να έχει επαφή με τον κυνηγό του και να γυρίζει αμέσως μόλις τον φωνάζουμε. Στο δάσος όπου η ορατότητα είναι μειωμένη, η αίσθηση της επαφής είναι απαραίτητη και είναι η απόδειξη ότι, παρά την ανεξαρτησία στην έρευνα, ο σκύλος μας εντοπίζει σε τακτά χρονικά τη θέση μας. Το πάθος για την έρευνα ανήκει σ’εκείνα τα προσόντα τα οποία ένας σκύλος πρέπει να διαθέτει. Στο δάσος, το φθινόπωρο πρέπει, το καλό μπεκατσόσκυλο ξέρει τι ψάχνει: τις μπεκάτσες!Δύο ώρες ψάξιμο χωρίς συναντήσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τον ενθουσιασμό του, ούτε τον δικό μας, διότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται αμέσως τη δική μας έλλειψη κινήτρων. Ένας σωστός σκύλος φέρμας,έχει το ένστικτο του κυνηγίου γραμμένο στο γενετικό του κώδικα και πρέπει να το αποδεικνύει καταβροχθίζοντας τον τόπο στην αναζήτηση θηράματος.

Παρατηρείστε τις διαφορές συμπεριφοράς κάποιων σκύλων όταν χάνουμε μία μπεκάτσα ή όταν απλά δεν μπορούμε να την τουφεκίσουμε. Μερικοί θα μείνουν να μας κοιτάνε αμήχανοι, αλλά θα συνεχίσουν κανονικά την έρευνά τους. Άλοι, τέλος, ακόμα και μετά από 5-6  ώρες κυνηγίου, θα φύγουν σαν δαιμονισμένοι, σπρωγμένοι από το θυμό και την αποφασιστικότητα να ξαναβρούν το γρηγορότερο την μπεκάτσα. Υπάρχουν πράγματι σκύλοι οι οποίοι δεν αφήνουν την μπεκάτσα να πάρει ανάσα. Δεν προλαβαίνεις να γεμίσεις το όπλο και αυτοί είναι εκεί, πάλι μπροστά στη βελουδομάτα, φερμαρισμένοι να σε περιμένουν.

Ένα σημαντικό προτέρημα,ίσως το σημαντικότερο, είναι η αίσθηση θηράματος. Είναι ένα έμφυτο προσόν το οποίο δεν διδάσκεται, απλά βελτιώνεται με την εμπειρία. Ο σκύλος ο οποίος το διαθέτει φαίνεται να είναι εφοδιασμένος με ένα σόναρ, με μια έκτη αίσθηση που τον οδηγεί σχεδόν αλάνθαστα από μπεκάτσα σε μπεκάτσα χωρίς να χρονοτριβεί και χωρίς να σπαταλά περιττή ενέργεια. Ακόμα και σε μέρη που δεν τα γνωρίζει, ξέρει πού να ψάξει. Τον βλέπεις με το που θα τον λύσεις, δεν δείχνει αποπροσανατολισμένος, φεύγει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, λες και ξέρει που πηγαίνει και συνήθως δεν γυρίζει άκαρπος.

Ένας τέτοιος σκύλος δεν βρίσκεται εύκολα, δεν πουλιέται, ούτε αγοράζεται, γι’αυτό όποιος τον έχει ας τον φυλάει σαν τα μάτια του.

Το παραπάνω άρθρο είναι  του περιοδικού: Κυνηγεσία και κυνοφιλία

Αγώνας Μπεκάτσας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 5, 2009@ 10:34 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Στις 21 και 22 Νοεμβρίου ο όμιλος επανιέλ  μπρετόν Ελλάδος και ο όμιλος κούρτσχααρ Ελλάδος διοργανώνουν αγώνα κυνηγετικών ικανοτήτων σε θήραμα μπεκάτσα στην Σπερχειάδα Φθιώτιδας. Ο αγώνας θα είναι ηπειρωτικών φυλών.Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους αγώνες αντικατοπτρίζουν κατά πολύ το πραγματικό κυνήγι μπεκάτσας.

Θα είμαστε όλοι μια παρέα, θα αγωνιούμε όλοι να βρεθούμε αντιμέτωποι με την βασίλισσα του δάσους, αλλά και να μην γίνει έτσι θα περάσουμε όμορφα στο φαγοπότι που θα ακολουθήσει. Είναι πραγματικά μια ενδιαφέρων εμπειρία.

Το εκτροφείο μας θα συμμετάσχει με αρκετά μπρετόν και ελπίζουμε να καταφέρουν να μπούν στη βαθμολογία.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όσους συμμετάσχουν και ελπίζουμε σε πολλές συναντήσεις με τη βελουδομάτα.