Archive for Δεκέμβριος, 2009

Χρόνια πολλά

Τετάρτη, Δεκέμβριος 30, 2009@ 1:07 ΠΜ
posted by Bounas Progress

Το  εκτροφείο Επανιέλ Μπρετόν Bounas progress σας εύχεται χρόνια πολλά και καλή  χρονιά, με υγεία, ευημερία  σε όλους!

Ας ελπίσουμε το 2010 να είναι μία σπουδαία κυνηγετική χρονιά για εμάς και τους τετράποδους φίλους μας.

Το φαρμακείο του κυνηγού

Σάββατο, Δεκέμβριος 19, 2009@ 6:50 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Η ύπαρξη ενός εξοπλισμένου φαρμακείου με βασικά μέσα για την περιποίηση  και την επίδεση μικροτραυμάτων , την άμεση αντιμετώπιση πιθανής δηλητηρίασης, καθώς και άλλων καταστάσεων, κρίνεται παραπάνω από αναγκαία.

Έτσι, ένα πρόχειρο  φαρμακείο πρέπει  να περιέχει:

 • Αποστειρωμένες γάζες
 • Ελαστικούς επιδέσμους
 • Οξυζενέ και αντισηπτικό υγρό
 • Κόκκινο ιώδιο (Mercurochrom)
 • Αντιβιοτικό spray
 • Ψαλίδι
 • Τσιμπιδάκι ή μικρή λαβίδα
 • Σύριγγες 2,5 και 10 cc
 • Ipecavom (εμετικό για παιδιά)
 • Atropine Sulfate 2-3 αμπούλες
 • Solu-Cortez 250mg 1-2 κουτιά
 • Κουτί με κυβάκια ζάχαρη

Ομοιοπαθητικό φαρμακείο

Τα  ομοιοπαθητικά φάρμακα  μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις  ατυχημάτων. Έχουν  άμεση δράση, χωρίς  παρενέργειές για  τον οργανισμό  του ζώου. Όταν χορηγηθούν σωστά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Επομένως ένα ομοιοπαθητικό  φαρμακείο οφείλει να περιλαμβάνει:

-Arnice caps (για τραυματισμούς, θλάσεις, μωλωπισμούς, κακώσεις, αιματώματα, εσωτερική αιμορραγία, τσιμπήματα)

-Arnice σε αλοιφή (για παντός τύπου χωλότητες)

Δηλητηρίαση

Τα  κυνηγόσκυλα κινδυνεύουν  συχνά από φυτοφάρμακα  ή ποντικοφάρμακα (μιλάμε πάντα για περιπτώσεις  ατυχημάτων και όχι  κακής πρόθεσης). Αν δούμε το ζώο  να τρώει δηλητήριο  χρειάζεται να προκαλέσουμε άμεσα εμετό. Στα  φαρμακεία υπάρχει  εμετικό φάρμακο  που ονομάζεται IPECAVOM και καλό είναι να υπάρχει σε κάθε κυνηγετική τσάντα. Το παραδοσιακό αλατόνερο χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο ήδη επιβαρημένο πεπτικό σύστημα του ζώου. Αν το ζώο σας, χωρίς να το δείτε να τρώει κάτι, αρχίσει ξαφνικά να έχει σπασμούς, να βγάζει σάλια, να κάνει εμετό ή διάρροια, τηλεφωνήστε αμέσως στον κτηνίατρο. Εξίσου απαραίτητο είναι να υπάρχει στην τσάντα αμπούλα Atropine Sulfate, η οποία μετά από καθοδήγηση του γιατρού σας, ενίεται υποδόρια ή ενδομυϊκά, αλλά χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία.

Το παραπάνω άρθρο είναι από το περιοδικό ‘κυνηγός και φύση’

Υπογράφτηκε η νέα ρυθμιστική

Παρασκευή, Δεκέμβριος 18, 2009@ 4:24 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ. Θάνο Μωραΐτη, Νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι και βρίσκεται για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με τη Νέα Ρυθμιστική Απόφαση τακτοποιούνται και τυπικά όλες οι εκκρεμότητες που είχαν επισημανθεί στην προηγούμενη Ρυθμιστική, για τις οποίες είχε προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ετσι το κυνήγι θα διεξάγεται κανονικά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η κυνηγετική περίοδος για φέτος και με τις ίδιες προϋποθέσεις και περιορισμούς που διεξαγόταν μέχρι σήμερα.
Ο κυνηγετικός κόσμος μετά από την μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω της ποσωρινής παύσης του κυνηγίου, αισθάνεται ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας Ρυθμιστικής.

“από την εφημερίδα Νεοι Αγώνες”

Απαγόρευση κυνηγίου

Παρασκευή, Δεκέμβριος 11, 2009@ 9:18 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Συνάδελφοι κυνηγοί,
το ΣτΕ αποφάσισε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου την προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης περί Θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο μέχρι την οριστική απόφαση.

Το Κυνήγι σταματά προσωρινά και όλοι είμαστε σε εγρήγορση για οποιαδήποτε δράση ζητηθεί από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις μας.
Παράλληλα ενημερώνουμε όσους πολιτικούς γνωρίζουμε για το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται και πιέζουμε για να δοθεί άμεση λύση (έκδοση νέας υπουργικής απόφασης).

Δείτε και τη σχετική επιστολή του Ωρίωνα προς τον Πολιτικό κόσμο της χώρας μας:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2009/mail2politic2.htm

Το απρόβλεπτο της μπεκάτσας

Σάββατο, Δεκέμβριος 5, 2009@ 5:11 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Το απρόβλεπτο είναι δεδομένο όταν μιλάμε για το κυνήγι της μπεκάτσας. Σε κάθε είδος λειτουργίας και μηχανισμού και κυρίως όταν πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς,  υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό απρόβλεπτου. Το κυνήγι και ιδιαίτερα αυτό της μπεκάτσας, επιφέρει πάντα μια αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα. Χωρίς αμφιβολία, το κυνήγι της μπεκάτσας είναι τόσο ελκυστικό, ακριβώς επειδή υποσυνείδητα αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ξέρουμε τίποτα, ή σχεδόν τίποτα. Η έρευνα αυτού του θηράματος επιφέρει τόσες απρόβλεπτες καταστάσεις, ώστε να δημιουργεί την πιο ακαταμάχητη γοητεία, την πιο μεγάλη αβεβαιότητα. Και όλα αυτά, επειδή δεν έχουμε και ελπίζω να μην έχουμε ποτέ της απαραίτητες πληροφορίες για να προβλέψουμε τον τρόπο δράσης της, της επιλογές της για να το σκάσει, τους μυστικούς υπολογισμούς της, οι οποιοί είναι ενστικτώδεις και μεταβλητοί. Υπάρχει μια κάποια ανακολουθία στην συμπεριφορά αυτου του θηράματος απέναντη στον κυνηγό.

Ξέρετε, φίλοι μπεκατσοκυνηγοί, αν η κάρπωση της μπεκάτσας ήταν κάτι πολύ εύκολο, δεν θα μας ενδιέφερε πια. Είναι η όλη δυσκολία της έρευνας, αυτης της λεπτοπίλεπτης θεάς, που μας επιτρέπει να διατηρήσουμε αμετάβλητη την μαγεία του κυνηγιού της. Είναι αυτό το απρόβλεπτο θήραμα το οποίο αψηφά τους νόμους των πιθανοτήτων, που μας σπρώχνει να θέλουμε να το βρούμε κάθε κατάσταση είναι ένα ξεχωριστό γεγονός, κάθε κυνηγός, κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, οπώς επίσης και κάθε μπεκάτσα. Στο κυνήγι της μπεκάτσας πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα.

Αν είχαμε να κάνουμε με ένα ενδημικό θήραμα, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε της εξέλιξη των γεγονότων, να καταστρώσουμε σχέδια και σε κάθε περίπτωση να δράσουμε συντεταγμένα. Όμως είναι πολύ δύσκολο να αναμετρηθείς με μια ταξιδιώτισσα, πάντα έτοιμη να ταξιδέψεί προς προορισμούς πιο σίγουρους. Με μια φευγαλέα νομάδα, ασταθή και ελαφριά, συνεχώς σε ετοιμότητα να μετακινηθεί.

Το άρθρο είναι του περιοδικού Κυνηγεσία και κυνοφιλία.