Archive for Ιανουάριος, 2010

Προτεινόμενοι Επιβήτορες

Δευτέρα, Ιανουάριος 18, 2010@ 8:00 ΜΜ
posted by Bounas Progress

 

 

  • CH. GR. Iber

Πρωταθλητής Ελλάδος.

Έχει πολλές διακρίσεις σε εκθέσεις μορφολογίας και σε αγώνες πρακτικού κυνηγίου με θήραμα μπεκάτσα και πέρδικα Τσούκαρ.

Μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που αναφέρεται στo βιβλιάριο εργασίας του είναι ο τίτλος ‘καλύτερο ομάδος 7 ‘,αφήνοντας πίσω του πολύ αξιόλογα σκυλιά.Ο Ιταλός κριτής είχε μείνει ενθουσιασμένος με τον Iber και τον είχε αξιολογήσει  ανάλογα.

Σε αγώνα μπεκάτσας στον Χολομώντα Χαλκιδικής ήταν ο μόνος σκύλος που είχε διακριθεί στο τερέν του, με κριτή τον κ. Βίλη Νιανιό.

Στο Σχιστό σε αγώνες πρακτικού κυνηγίου με θήραμα πέρδικα τσούκαρ του ομίλου επανιέλ μπρετόν αλλά και σε αγώνες του κυνηγετικού ομίλου Πειραιά, είχε διακρίσεις με χαρακτηρισμό εξαίρετος αλλά και με πολύ καλός. Πάντα,  ήταν από τα σκυλιά που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα τερέν του Σχιστού.

Οι διακρίσεις του Iber σε εκθέσεις μορφολογίας:

2  x  BOB ( Καλύτερο φυλλής )

1  x  καλύτερο ομάδος 7

1 x Καλύτερο νέων

2  x  cacib

3  x  cac

2  x  Rcac

10  x  Εξαίρετος

Οι διακρίσεις του Iber σε αγώνες πρακτικού κυνηγίου:

1  x   Εξαίρετος (πέρδικα τσούκαρ)

2   x   πολύ καλός (πέρδικα τσούκαρ)

1  x  πολύ καλός (μπεκάτσα)

 

 

 

Η αφύπνιση του απόρτ

Κυριακή, Ιανουάριος 10, 2010@ 8:30 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Το απόρτ δεν είναι απλά η ολοκλήρωση μιας κυνηγετικής πράξης. Είναι πολλές φορές η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Και βέβαια , πιο αναγκαίο γίνεται το απόρτ στην περίπτωση του πληγωμένου θηράματος. Κάθε σκύλος φέρμας  θα πρέπει να κουβαλάει στα γονίδιά του όλες τις κυνηγετικές αρετές, μία εκ των οποίων είναι και το απόρτ. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Έτσι, κάποιοι σκύλοι φέρμας μπορεί να μην παρουσιάζουν από μικρή ηλικία μια έμφυτη τάση να απορτάρουν. Γι’αυτό ευθύνονται συνήθως οι γεννήτορες, οι πρόγονοι του κάθε κουταβιού, αλλά ίσως και οι ιδιοκτήτες τους…

Η ανάπαυση των κυνηγετικών ενστίκτων από γενιά σε γενιά, μπορεί να οδηγήσει στην οριστική τους διαγραφή από τα γονίδια των κυνηγόσκυλων. Η έλλειψη  κυνηγετικής δράσης σε συνεχόμενες γενιές σκύλων, λοιπόν, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένηση και την << ατροφία >> των ικανοτήτων ακόμη και ενός καθαρόαιμου σκύλου. Τα << δεδομένα>> μάλιστα που χάνονται πιο εύκολα είναι εκείνα που αφορούν την έρευνα και το απόρτ… Στην περίπτωση ενός νεαρού σκύλου φέρμας που παρουσιάζει μία έμφυτη τάση να απορτάρει, τα πράγματα είναι εύκολα, αρκεί βέβαια να μην γίνουν λάθη. Ένα τέτοιο κυνηγόσκυλο αρχίζει να απορτάρει ότι βρεί, ικανοποιώντας ουσιαστικά μία φυσική του ανάγκη. Αυτό που απομένει σε μία τέτοια περίπτωση είναι να δείξουμε στο κουτάβι ότι το απόρτ ικανοποιεί και εμάς. Δεδομένου ότι οι σκύλοι θέλουν να τα πηγαίνουν καλά με το αφεντικό, γενικά επιδιώκουν να κάνουν πράγματα που ξέρουν ότι μας ικανοποιούν. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται από τη μεριά μας, είναι να επιβραβεύουμε το σκύλο μας όταν μας φέρνει κάποιο αντικείμενο, μιλώντας του με ενθουσιασμό και χαιδέυοντάς τον έντονα. Σε αυτό το σημείο όμως υπάρχει  και μια παγίδα. Αν το παρακάνουμε, θα φτάσουμε στο σημείο κάθε φορά που θα μας βλέπει ο σκύλος μας, να ψάχνει να βρεί τι θα μας φέρει…Πρέπει λοιπόν να του δώσουμε να καταλάβει ότι μας ενδιαφέρει να απορτάρει ότι του ζητάμε εμείς. Ένα μπαλάκι που θα του το πετάμε και θα μας το φέρνει, με την παράλληλη αδιαφορία μας για ότι άλλο μας κουβαλάει, θα του δώσουν σιγά σιγά να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να μας φέρνει ότι βρίσκει. Σε αντίθετη περίπτωση, το κουτάβι θα θεωρήσει το απόρτ ως αυτοσκοπό και θα δυσκολευτεί να το συνδέσει αργότερα με τη διαδικασία του κυνηγιού.

Το παραπάνω άρθρο είναι απο το περιοδικό << κυνήγι με κυνηγόσκυλα >>

Georges Riva

Σάββατο, Ιανουάριος 2, 2010@ 9:06 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Ο Κ. Georges Riva είναι ένας διακεκριμένος εκτροφέας επανιέλ μπρετόν, σπουδαίος γνώστης της συγκεκριμένης ράτσας και καταξιωμένος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κριτής αγώνων της φυλής.

Ερώτηση: Τι πιστεύετε για το επανιέλ μπρετόν;

G.Riva: Το επανιέλ μπρετόν είναι ένας σκύλος φέρμας, ο οποίος συγκέντρωνε, σύμφωνα με τον Gaston Pouchain, ιδρυτή του Ομίλου Επανιέλ Μπρετόν της Γαλλίας,’’το μάξιμουμ των ικανοτήτων στο μικρότερο δυνατό όγκο΄΄. Πρόκειται για ένα μικρό σκυλί, που δεν απαιτεί πολύ μεγάλο χώρο ούτε στο αυτοκίνητο, αλλά ούτε και στο σπίτι κι έναν παθιασμένο κυνηγό, ιδιαίτερα προσκολλημένο στον ιδιοκτήτη του, με αποκλειστική αφοσίωση προς το πρόσωπό του.

Ερώτηση: Πόσο σημαντική είναι η θέση που κατέχει στην εκτίμηση των Ευρωπαίων κυνηγών;

G.Riva: Αυτή η φυλή εξάγεται σχεδόν σε κάθε γωνιά όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, τα προσόντα της ικανοποιούν κάθε κυνηγό. Το επανιέλ μπρετόν είναι ένα μικρό, ενεργητικό και ευφυές σκυλί, που διαθέτει πολύ καλή όσφρηση και κυνηγά πάντα με καλπασμό.

Ερώτηση: Ποια είναι η θέση που κατέχει στις προτιμήσεις  των Γάλλων κυνηγών;

G.Riva: Το 2004 κατεγράφησαν συνολικά 5.500 γεννήσεις στο L.O.F.(Livre des Origines Francaises), γεγονός που αποδεικνύει ότι η φυλή διατηρεί μια πολύ σημαντική θέση στις καρδιές των Γάλλων κυνηγών.

Ερώτηση: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία προτιμάται;

G.Riva: Το μικρό του μέγεθος, η γρήγορη έρευνά του, το θάρρος του, η αντοχή του και το πάθος του για το κυνήγι, το ότι δεν φοβάται τα δύσκολα και τα σκληρά εδάφη, το ότι κατορθώνει να επαναφέρει τέλεια, τόσο από το έδαφος όσο και από το νερό, η καλή του υγεία και η ανθεκτικότητά του απέναντι στις διάφορες ασθένειες.

Ερώτηση: Πού υπερτερεί και πού υστερεί το επανιέλ μπρετόν όσον αφορά στο πρακτικό κυνήγι, συγκρινόμενο με άλλες ηπειρωτικές και βρετανικές φυλές σκύλων φέρμας;

G.Riva: Η εκτεταμένη έρευνα και ο γρήγορος και αδιάλειπτος καλπασμός του, που του επιτρέπει να εξερευνά μεγάλες επιφάνειες, οδήγησε στην ένταξή του στην ίδια κατηγορία με τους βρετανικούς σκύλους φέρμας. Στο πρακτικό κυνήγι, το επανιέλ μπρετόν προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη και σε όλα τα κλίματα. Η φυλή απαντάται σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Αφρική, στις σκανδιναβικές  χώρες, και στην Αγγλία ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και στην ηπειρωτική Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα προσόντα της έχουν εκτιμηθεί πολύ.

Ερώτηση: Πώς διαγράφεται, κατά τη γνώμη σας, το μέλλον  της συγκεκριμένης φυλής στην Ελλάδα;

G.Riva: Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι οι εκτροφείς  έχουν πολύ ενεργό ρόλο και παραμένουν επικεντρωμένοι στο στόχο της διατήρησης της ποιότητας της φυλής, είναι βέβαιο, ότι μέσα από αυτήν την εξαιρετική δουλειά, τόσο οι  γεννήσεις όσο και οι θαυμαστές της φυλής θα αυξάνονται συνεχώς.

Η συνέντευξη δώθηκε στον ΄τύπο κυνήγι΄