Archive for Δεκέμβριος, 2010

Συνήθειες της μπεκάτσας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Τετάρτη, Δεκέμβριος 15, 2010@ 1:02 ΠΜ
posted by Bounas Progress

 

Η μπεκάτσα κάθεται πάντα πολύ κοντά στη θέση όπου θα περάσει τη μέρα της όταν γυρίζει από τη βραδινή της βοσκή. Μπορεί να εκμεταλλευτεί ένα πέρασμα ή ένα μονοπάτι, ή να αφεθεί να πέσει θορυβωδώς μέσα στη βλάστηση.
Όταν το περιβάλλον είναι πολύ πυκνό, κάθεται στις άκρες κι έπειτα μπαίνει γρήγορα στο δάσος, του οποίου εμφανώς αναζητά την προστασία. Η πλειοψηφία αυτών των θηραμάτων τρέφεται αμέσως μόλις μπει  στο δάσος, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο μέρος της νύχτας αφιερώνεται περισσότερο στην ανάπαυση.
Τρέφεται μέχρι την ανατολή του ηλίου και κάποιες φορές και αργότερα, κοντά στο μέρος που έκατσε επιδεικνύοντας μια ηρεμία, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη νευρικότητα, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί στο τέλος του μεσημεριού.   Το  θήραμά μας τρέφεται μια ώρα γεμάτη πριν να κάνει ένα πρώτο διάλειμμα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι διαλέγει ένα καταφύγιο. Κάθεται εκεί που βρίσκεται, χωρίς να προσπαθεί πραγματικά να καμουφλαριστεί, αν και αποφεύγει τα πολύ ανοιχτά μέρη. Τη βρίσκουμε συχνά στη βάση ενός δέντρου, κάτω από τις φτέρες, ή από χαμόκλαδα, όπου συνηθίζει να περιποιείται τον εαυτό της πριν ξεκουραστεί, μένοντας απολύτως ακίνητη.
Κατά τις 11- και συχνά μερικά λεπτά πριν – η μπεκάτσα συνεχίζει να τρέφεται, ίσως υπό την επήρεια κάποιων ερεθισμάτων όπως είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, ή απλά γιατί πεινάει.
Δεν είναι η μόνη που τρέφεται στο τέλος του πρωινού. Πολλά είδη θηραμάτων κάνουν το ίδιο. Αυτή η φάση δραστηριότητας, διαρκεί από μία έως δύο ώρες, σε επιφάνειες γενικά περιορισμένες, της τάξεως των εκατό τετραγωνικών μέτρων.
Είναι ίσως ανάγκη της ασφάλειας που κάνει τη μπεκάτσα να περιορίζει τη συγκεκριμένη περίοδο τις μετακινήσεις της. Αν και η αρπαγή είναι αμελητέα στα χαμηλά ‘’ στρώματα ‘’ του δάσους, στις κεντρικές ώρες της ημέρας η μπεκάτσα είναι πιο εκτεθειμένη στο διαπεραστικό βλέμμα των γερακοειδών. Μπορούμε, από την άλλη πλευρά να παρατηρήσουμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά της. Η μπεκάτσα δείχνει πολύ πιο προσεχτική και καχύποπτη απ’ ότι την αυγή.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Στο τέλος του μεσημεριανού, παρατηρείται η πιο έντονη και η πιο μεγάλη σε διάρκεια διατροφική δραστηριότητα. Θα συνεχιστεί μέχρι να πέσει η νύχτα και να φύγει από το δάσος. Η μπεκάτσα τρώει τότε με πολλή ενέργεια, ανοίγοντας την περίμετρο των ερευνών της, κινούμενη σε αποστάσεις, οι οποίες μπορούν να φτάσουν τα εκατό μέτρα.
Μπορούμε να σκεφτούμε ότι η μπεκάτσα εκμεταλλεύεται το σούρουπο, για να αφήσει τη θέση της και να εξερευνήσει την περιοχή της, σε αναζήτηση ζωνών πιο πλούσιων σε τροφή.
Η συμπεριφορά της είναι εκπληκτική. Είναι απασχολημένη, ζωηρή και δραστήρια, παραμένοντας πάντα εξαιρετικά προσεχτική.
Η νύχτα πέφτει γρηγορότερα απ’ ότι ξημερώνει. Μέσα σε δέκα λεπτά, το ημίφως έχει είδη εισβάλει στο δάσος. Είναι ακριβώς η στιγμή κατά την οποία σηκώνεται με κατεύθυνση κάποιο κοντινό βοσκοτόπι. Μπεκάτσες, οι οποίες βρίσκονται στο ίδιο δάσος, κοντά η μία στην άλλη, σηκώνονται σχεδόν ταυτόχρονα το σούρουπο, για να βγουν από το δάσος. Είναι επίσης πιθανό να συμβαίνει το ίδιο και την αυγή, δηλαδή οι μπεκάτσες που τη νύχτα έφαγαν στο ίδιο λιβάδι, να γυρίζουν σχεδόν όλες μαζί στο δάσος. Μετακινούμενες στο ημίφως, αποφεύγουν τη συνάντησα με κάποιο αρπαχτικό, όχι όμως και με τους απερίγραπτους, γελοίους καρτεριτζήδες.
 
 
 
Του Απόστολου Αποστολάτου