Archive for Ιούλιος, 2013

Δηλητηρίαση

Πέμπτη, Ιούλιος 25, 2013@ 2:52 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Δηλητηρίαση

Μια τοπική συνήθεια ή σημείο των καιρών;

Ο ορισμός της δηλητηρίασης ή «φόλας» στην καθομιλουμένη: πρόκειται για την τοξίκωση, κατά τον επιστημονικό όρο, που προκαλείται μετά από βρώση κυρίως τοξικών ουσιών.

Τοπική συνήθεια;

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ηθελημένη πράξη ανθρώπων για την εξολόθρευση σκύλων ή γατιών στη χώρα μας, με τη γνωστή σε όλους μας φόλα. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα φαινόμενο που το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα και όχι στα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ οι καταγγελίες που φτάνουν στα αφτιά των κτηνιάτρων για τέτοια περιστατικά, όπως και οι μηνύσεις που υποβάλλονται, έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Πολιτειακή πρόνοια;

Κατά μία άποψη, τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες, μην έχοντας διέξοδο για να βρούνε νερό, πίνουν από παρτέρια και αλσύλλια πλατειών, στα οποία οι δήμοι ρίχνουν συνεχώς λιπάσματα για να αναπτυχθούν τα δέντρα και τα φυτά που υπάρχουν εκεί! Τα περισσότερα κρούσματα, όμως, είναι περιστατικά από ανθρώπους «κτήνη» που θέλουν να σκοτώσουν το σκύλο ή τη γάτα του γείτονα, βάζοντας σε μικρές ποσότητες φαγητού, ποντικοφάρμακα, λιπάσματα, ενώ τελευταία έχουν εντοπιστεί μέχρι και πτητικά τοξικά αέρια!

Πώς θα καταλάβω ότι το ζώο μου δηλητηριάστηκε;

Τα συμπτώματα μιας τέτοιας κατάστασης είναι εμφανή: το ζώο δεν νιώθει καλά, δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, βγάζει σάλια από το στόμα του και αν πρόκειται για κάποια ουσία που προκαλεί νευρικά συμπτώματα, το ζώο παρουσιάζει νευρικής φύσεως αταξία και σπασμούς. Όσο πιο γρήγορα επέμβουμε, τόσο πιο καλά θα είναι τα αποτελέσματα. Η δηλητηρίαση, αν δεν αντιμετωπισθεί, καταλήγει στο θάνατο. Η εξέλιξή της έχει πάντοτε σχέση με την ποσότητα του δηλητηρίου που έχει καταποθεί, καθώς και από το χρόνο που έχει περάσει.

Πρώτες ενέργειες

Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε γρήγορα με τον κτηνίατρό μας. Μερικές βασικές αρχές για να σώσουμε το ζώο είναι:

– Προσπαθούμε να προκαλέσουμε γρήγορα εμετό με ισχυρό διάλυμα αλατόνερου ή κάνοντάς του μια υποδόρια ένεση ενός ισχυρού εμετικού, αν είμαστε μακριά από κτηνίατρο.

– Στην περίπτωση του ποντικοφάρμακου, θα πρέπει να κάνουμε επίσης konnakion (αντι–αιμορραγική βιταμίνη) γιατί αυτού του είδους οι ουσίες προκαλούν αιμορραγίες, εφ' όσον είμαστε μακριά από τον κτηνίατρό μας.

Κατηγορίες δηλητηρίων

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Στις ουσίες που προκαλούν αιμορραγίες στα εσωτερικά όργανα και σε άλλες με διαφορετικό τρόπο δράσης. Τις περισσότερες φορές, όμως, πρόκειται για ουσίες της πρώτης κατηγορίας, όπως ποντικοφάρμακο και λιπάσματα για φυτά και δένδρα, που είναι πολύ εύκολο κάποιος να τα βρει στο εμπόριο.

Τρόποι πρόληψης

Οι βασικοί τρόποι πρόληψης περιλαμβάνουν πρωταρχικά να μάθουμε το ζώο μας να τρώει από το χέρι μας και μόνο, αν είναι δυνατόν, ξηρή τροφή. Η ξηρή τροφή τόσο για το σκύλο όσο και τη γάτα, είναι η μόνη τροφή στην οποία πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να ρίξει δηλητήριο. Επίσης, να εκπαιδεύσουμε το σκύλο να μην τρώει λιχουδιές ή μαγειρευτό φαγητό στα οποία είναι πολύ πιο εύκολα να μπει φόλα, καθώς τις περισσότερες φορές το ζώο δεν μπορεί εύκολα να μυρίσει και να δει την παγίδα! Εδώ μπορούμε να επικαλεστούμε και τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή. Επίσης, η χρήση του πνίχτη μπορεί να μας βοηθήσει για να απομακρύνουμε το σκύλο μας όταν σκαλίζει σκουπίδια ή περίεργα αντικείμενα στη βόλτα.

Μεγάλο ποσοστό δηλητηριάσεων βλέπουμε κυρίως στις αδέσποτες γάτες τις οποίες σημειωτέον ταΐζουν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, οπότε είναι πιο εύκολη "λεία" για κάποιους «φιλόζωους». Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο καθένας από εμάς μόνος του μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για το ζώο του.

Αναγγελία Γέννας – Διαθέσιμα κουτάβια

Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2013@ 7:59 ΜΜ
posted by Bounas Progress

 

Διατίθενται κουτάβια (4)  από γονείς:  Ch. Gr. IBER – T.r.n  και  LIDA

Δύο Epagneul Breton με πολλές διακρίσεις τόσο σε μορφολογία όσο και σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων.

ΗΜΕΡ.ΓΕΝΝΑΣ 24-06-13

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.