Επανιέλ Μπρετόν

Τετάρτη, Φεβρουάριος 3, 2010@ 10:10 ΠΜ
posted by Bounas Progress

Ο Γ. Καλαντζής μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του απόψεις για το Επανιέλ  Μπρετόν.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αφιερώσω δύο λέξεις για τα αγαπημένα μου επανιέλ μπρετόν.(Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι παραπάνω  για τη φυλή αυτή).

Πέρασα και περνάω μοναδικές κυνηγετικές στιγμές μαζί τους και όχι μόνο.Είναι οι ακούραστοι συνεργάτες στο κυνήγι μου αλλά και οι πιστοί μου φίλοι σε ώρες ξεκούρασης και βόλτας. Με μόνη ανταμοιβή  ένα χάδι , μου δίνουν απλόχερα τον καλό τους χαρακτήρα και την αφοσίωση τους.

Το επανιέλ μπρετόν είναι ο πιο μικρός σκύλος φέρμας. Πρώτος στην προτίμηση των Γάλλων κυνηγών και στις πρώτες θέσεις των Ιταλών και τελευταία με μεγάλη ανοδική πορεία στη χώρα μας. Καταρίφθηκε ο μύθος που τα ήθελε για σκύλους κοντινής έρευνας με ασταθή ή και καθόλου φέρμα εμπρός στο θήραμα. Καθιερώθηκε πλέον στη συνείδηση όλων εκείνων των κυνηγών που τα πίστεψαν και επένδυσαν σε αυτά για το κυνήγι τους, πήραν την θέση που τους άξιζε στην ελληνική κυνηγετική οικογένεια και γενικότερα στην κυνοφιλία της χώρα μας.

Σκύλοι με έντονο ταπεραμέντο και μεγάλο κυνηγετικό πάθος, έξυπνοι, με πολύ καλή συνεργασία και επαφή με το αφεντικό τους, πολύ συγκεντρωμένα στην έρευνά τους, με μεγάλη αντοχή, αποδίδουν εξίσου καλά στο βουνό, στο δάσος και στον κάμπο. Ζούν άνετα ακόμα και σε διαμέρισμα και είναι πολύ φιλικά με οικείους και ειδικά με τα παιδιά. Στην ανοδική αυτή πορεία στη χώρα μας συντέλεσαν πολλοί παράγοντες. Πρωταρχικό πόλο έπαιξε ο όμιλος επανιέλ μπρετόν Ελλάδος (Ο.Ε.ΜΠ.Ε.) που οργάνωσε και καθοδήγησε σωστά τη φυλή. Ακόμη  μερικοί λάτρεις της φυλής που εισήγαγαν διακεκριμένα άτομα από την γεννέτηρά τους. Τα καλά αίματα και η σωστή διαχείριση οδήγησαν τη φυλή στη θέση που της αξίζει.

Οι προσωπικές μου εκτιμήσεις και επιλογές μετά από μακρόχρονη εμπειρία με τη φυλή αυτή είναι πολύ αυστηρές. Πιστεύω ότι η σωστή επιλογή μάνας και πατέρα θα δώσουν και το καλύτερο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι πίσω από ένα πολύ καλό κυνηγόσκυλο, πάντα κρύβονται δύο πολύ καλοί γονείς.

Επίσης αποφεύγω να δεθώ συναισθηματικά με ένα κουτάβι, (όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό) αν πρώτα δεν με πείσει για το ταλέντο και τα προσόντα του. Επανιέλ μπρετόν που δεν ανταποκρίνεται στα προαναφερθέντα προσόντα έχουν να κάνουν με λάθος επιλογή του ιδιοκτήτη τους. Δεν θα αγόραζα ποτέ ένα κουτάβι και δεν θα ζευγάρωνα την σκύλα μου αν ο ιδιοκτήτης τους, επαγγελματίας ή μη, δεν με έπειθε για την ποιότητα και τις περγαμηνές των σκύλων του. Επίσης θα ζητούσα να έχω προσωπική άποψη για την κυνηγετική απόδοση των γονέων.

Τέλος, πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο σκύλος έχει κάποια αξία όπως όλα τα άλλα ζώα και δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε απρόσωπα μόνο και μόνο λόγω της χαμηλής τιμής τους. Το επανιέλ μπρετόν που θα κάνουμε δικό μας, θα μοιραστούμε μαζί του τουλάχιστον 8 με  10 κυνηγετικές χρονιές. Αξίζει λοιπόν να το ψάξουμε.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις και αναφορές είναι προσωπικές και μόνο.

Γ. Καλαντζής

Διεθνής κριτής τύπου και εργασίας

Ηπειρωτικών φυλών

Leave a Reply

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση! *