Το κατάλυμα του Σκύλου

Παρασκευή, Μάιος 21, 2010@ 7:42 ΜΜ
posted by Bounas Progress

 

Λέμε συχνά-και  είναι γεγονός-ότι η φύση είναι  το δεύτερο σπίτι του κυνηγού. Το δεύτερο. Το πρώτο είναι το …  κανονικό του σπίτι, στο οποίο περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και το έχει διαμορφώσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η διαβίωσή του εκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετη και ασφαλής. Μα το ίδιο δεν ισχύει και για τον κυνηγετικό σκύλο, ο οποίος επίσης περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο κλουβί του.
Στην πραγματικότητα ο κυνηγετικός σκύλος περνάει  στον χώρο διαβίωσής του πολύ περισσότερο  χρόνο απ’ ότι ο ιδιοκτήτης του. Δεν βγαίνει να πάει στη δουλειά  του, δεν πηγαίνει για καφέ, ούτε σε ταβέρνες, ούτε σε σπίτια φίλων. Οι μόνες  φορές που εγκαταλείπει την οικία του είναι για βόλτα, για εκπαιδευτικό και για κυνήγι, πάντα με την συνοδεία, έτσι είναι το σωστό-του δίποδου προστάτη του.
Συνεπώς, η  διαμόρφωση του καταλύματος είναι  ένας καθοριστικός παράγοντας της ευζωίας και της υγείας του. Και όμως είναι αρκετά υποτιμημένος. Πολλές φορές, ακόμα και κυνηγοί, πραγματικά κυνόφιλοι, που έχουν ζώα υψηλής γενεαλογίας, που ταΐζουν τις καλύτερες ξηρές τροφές, που συνεργάζονται με τούς καλύτερους κτηνιάτρους, έχουν αμελήσει το κατάλυμα του σκύλου, περιορίζοντάς τον σε μια πρόχειρη κατασκευή. Αναλογιστείτε τι σημαίνει τι δικό σας σπίτι για σας. Είναι ο χώρος που μεγαλώνουν τα παιδιά σας, ή που μεγαλώσατε κι εσείς ο ίδιος. Έχετε φροντίσει για θέρμανση και κλιματισμό, για παροχή νερού, ρεύματος και για πολλές ακόμα ευκολίες, που κάνουν τη ζωή σας άνετη.
Ένας κυνηγός  θα έχει ανάγκη σκύλου για 30-40 χρόνια!!! Αν κατασκευάσει κάτι σωστά και έξυπνα, ακόμα κι αν δώσει κάτι παραπάνω, θα λύσει πολλά προβλήματα για  ένα μεγάλο, μα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό  διάστημα, το κόστος επίλυσης των οποίων θα του βγάλει τα λεφτά της αρχικής ¨επένδυσης¨.
Συμπερασματικά  η φύση έχει προνοήσει όλα της  τα πλάσματα – που κινούνται ή  πετάνε – με το ταλέντο της φωλεοποίησης. Με μοναδική σοφία και με αλάνθαστη  τυχαιότητα, όπως λέει και ο Ελύτης, κατασκευάζουν χώρους κατάλληλους για διαμονή, επιβίωση και αναπαραγωγή. Αυτό τον ρόλο στην περίπτωση του κυνηγετικού σκύλου τον έχει αναλάβει ο άνθρωπος – ιδιοκτήτης. Η έξυπνη και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος, εγγυάται την σωματική και ψυχική υγεία του σκύλου.
 
 
Άρθρο απο' κυνηγεσία και κυνοφιλία'

Leave a Reply

Απαντήστε στην παρακάτω ερώτηση! *