Epagneul Breton

 • Συνοπτική ιστορική περίληψη

Η προέλευση είναι Γαλλική και πιο συγκεκριμένα ,από το κέντρο της Βρετάνης.Αυτή τη στιγμή,είναι στη πρώτη θέση αριθμητικά μεταξύ των γαλλικών φυλών.Είναι πιθανώς ένας από τους παλαιότερους σκύλους τύπου σπάνιελ,που βελτιώνονται από την αρχή του 20ού αιώνα με επιλογές διάφορων διασταυρώσεων.Η αποτύπωση των πρότυπων φυλής έγινε στη Νάντ το 1907Και παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε στην πρώτη γενική συνέλευση που έγινε στο Loudec στις 7 Ιουνίου 1908.Αυτά ήταν τα πρώτα πρότυπα του ‘φυσικά βραχύουρου σπανιελ της Βρετάνης’.<<Naturally Short – Tailed Brittany Spaniel Club>>.

 • Γενική εμφάνιση

Ο μικρότερος από τις φυλές των δεικτών.Το σπάνιελ της Βρετάνης είναι ένα σκυλί με ηπειρωτικό κεφάλι τύπων σπάνιελ και κοντή ή ανύπαρκτη ουρά.Χτισμένος αρμονικά σε ένα στερεό αλλά όχι βαρύ σκελετό.Το σύνολο είναι συμπαγές και γεροδεμένο χωρίς υπερβολικό βάρος,μένοντας αρκετά κομψό.Το σκυλί είναι σφριγηλό, το βλέμμα είναι φωτεινό και η έκφραση ευφυής.Η γενική διαστασή του είναι βραχυμορφικός , γεμάτος ενέργεια , συντηρώντας κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του το κοντό μοντέλο αυτό που αναζητιέται και καθορίζεται από εκείνου που δημιούργησαν τη φυλή.

Σημαντικές αναλογίες

Το κρανίο είναι μακρύτερο από το ρύγχος , με μια αναλογία 3 προς 2.Το κεφάλι είναι ανάλογο ως προς το σώμα, τo βάθος του στήθους , από το ακρώμιο στο στήθος , είναι το ελαφρώς λιγότερο από μισό ύψος του σκύλου. Το μήκος ωμοπλάτης – ισχίου (από το ύψος του ώμου στο σημείο των γλουτών)είναι ίσο με το ύψος στο ακρώμιο (το σκυλί είναι απόλυτα τετραγωνισμένο).

 • Συμπεριφορά – Ιδιοσυγκρασία

Σκυλί που προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον , με μια ευφυή , προσεκτική και διανοητικά ισορροπημένη έκφραση. Ευπροσάρμοστο σκυλί υπόδειξης (φέρμας),για οποιοδήποτε κυνήγι σε οποιοδήποτε κυνηγότοπο και με μεγάλο πάθος για κυνήγι. Αξιοπρόσεκτος για την έρευνά του στο κυνήγι, τον καλπασμό του , την οσφρητική δυνατότητά του , τα <<ανοίγματά του >>, τον αυθορμητισμό του και την ‘’ διάρκεια’’ στη φέρμα του, την ικανότητα επαναφοράς (απόρτ) και την εύκολη εκπαίδευση του.

 • Κεφάλι

Χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά σμιλευμένο κεφάλι με το δέρμα σε πλήρη εφαρμογή.

 • Κρανιακή περιοχή

Ελαφρώς στρογγυλεμένη όπως φαίνεται από το μέτωπο ή τα πλάγια. Βλέποντας το από πάνω, οι πλευρικές επιφάνειες είναι ελαφρώς κυρτές. Οι γραμμές του κρανίου – ρύγχους είναι παράλληλες . Το πλάτος του κρανίου που μετριέται μεταξύ των ζυγωματικών αψίδων είναι λιγότερο από το μήκος του. Οι βλεφαρικές αψίδες δεν είναι προεξέχουσες αλλά διαμορφώνουν μια ελαφρώς στρογγυλεμένη καμπύλη. Η μετωπική κοιλότητα καθώς επίσης και το κρανιακό οστού είναι ελαφρώς καθοριζόμενες . Μικρό κρανιακό στόπ. Ο ινιακός κόνδυλος καθώς επίσης και οι ζυγωματικές αψίδες καθορίζονται συγκρατημένα.

 • Περιοχή του προσώπου

 Μύτη. Μεγάλη , με ευρέα ,υγρά και ανοικτά ρουθούνια , σε χρώμα με αρμονία με αυτό του τριχώματος , όπως και η περίπτωση των άκρων, των βλεφάρων και των φυσικών στομίων.

 Ρύγχος. Ευθείο , με τις πλευρικές επιφάνειες σχεδόν παράλληλες.

 Χείλια. Όχι χαλαρά όχι πολύ μεγάλα, σχετικά λεπτά και τοποθετημένα σφιχτά. Το κάτω χείλος καλύπτεται διακριτικά από το άνω του οποίου το περίγραμμα κάμπτει σταδιακά μέχρι την ένωση τους, επίσης δεν είναι κλειστό σφιχτά. Η συνολική του εικόνα είναι ελαφρός αποχρωματισμένη.

 Σαγόνια – δόντια . Τα δόντια τίθενται τετραγωνικά στα σαγόνια και διαμορφώνουν ένα πλήρες και υγιές σύνολο. Δάγκωμα<< ψαλιδιού>>.

 Μάγουλα. Όχι βαριά, με το δέρμα σφιχτά τοποθετημένο.

 Μάτια . Ελαφρώς πλάγια. Με μια ευφυή, μαλακή και ειλικρινή έκφραση . Κάπως ωοειδής, μη προεξέχοντας , καλά χρωματισμένα , με καλά και σφιχτά τοποθετημένα τα βλέφαρα. Το χρώμα της ίριδας είναι σύμφωνα με το χρώμα του τριχώματος, κατά προτίμηση σκούρο. Η έκφραση των ματιών που συνδέεται με την ανοδική μετακίνηση της βάσης των αυτιών προκαλεί την αληθινή ‘’έκφραση των σκύλων της Βρετάνης’’.

 Αυτιά. Τοποθετημένα ψηλά, τριγωνικά στη μορφή , σχετικά φαρδιά και μάλλον κοντά, (φέρνοντας τα προς τα εμπρός, η άκρη του αυτιού φθάνει στο κρανιακό στόπ). Μερικώς καλυμμένα με κυματιστή τρίχα , ειδικά στο ανώτερο μέρος, οι άκρες καλύπτονται από κοντή τρίχα. Πάντα αρκετά κινητά ειδικά όταν το σκυλί προσεκτικό ή σε δράση.

 • Λαιμός.

Μεσαίου μήκους και έντονα μυώδες, ελαφρώς κυρτός, ποτέ όμως δεν πρέπει να σχηματίζει αψίδα ή κουλουριαστό κώνο. Βγαίνει ομαλά από τους ώμους χωρίς προγούλι.

 • Σώμα.

 Ράχη. Επίπεδη από την οσφυϊκή χώρα ως και η αρχή του καπουλιού ζώου.

 Ακρώμιο. Αρκετά ευκίνητο και μόλις και μετά βίας προεξέχων, χωρίς το ζώο να είναι φορτωμένο.

 Πλάτη. Ευθεία, κοντή και στερεά, καλά συνδεμένη.

 Οσφυϊκή χώρα. Κοντή, ευρεία και μυώδες.

 Ισχίο. Ελαφρώς κεκλιμένο, ευρύ και μυώδες.

 Στήθος. Φτάνει ως το επίπεδο των αγκώνων, ευρύ με τα πλευρά να αποκαλύπτονται καλά αλλά ποτέ σε σχήμα βαρελιού. Στέρνο ευρύ και μόλις και μετά βίας αυξανόμενο προς το οπίσθιο τμήμα. Τα τελευταία πλευρά μακριά και μαλακά.

 Κοιλιά. Με ελαφρές πτυχές.

 Πλευρά. Ελαφρώς αυξανόμενα και κοντά.

 • Ουρά.

Τοποθετημένη ψηλά φέρεται οριζόντια (ή ελαφρώς χαμηλωμένη), συχνά με ζωηρή κίνηση όταν το σκυλί είναι προσεκτικό ή στην δράση. Το σπάνιελ της Βρετάνης μπορεί να γεννηθεί χωρίς ουρά ή με πολύ κοντή ουρά. Όταν η ουρά κόβεται ,το ιδανικό μήκος είναι από 3 ως 6 εκατ., η κομμένη ουρά δεν πρέπει να υπερβεί τα 10 εκατ.

 • Άκρα.

 Μπροστινά άκρα.

Άκρα καλά ισορροπημένα. Ενώσεις εύκαμπτες και εύρωστες.

 Ώμος. Ευκίνητος, μακρύς (30% του ύψους στο ακρώμιο ),κοντά στο σώμα ισχυρούς μύες. Η κλίση του είναι αυτή ενός καλπαστικού ζώου και είναι μεταξύ 55 και 60 μοιρών από τον ορίζοντα.

 Βραχίονας. Βαρύς, παχύς και πολύ μυώδες. Είναι ελαφρώς μακρύτερος από το μήκος των ώμων. Η γωνία της ωμοπλάτης (μεταξύ των ώμων και του βραχίονα) είναι μεταξύ 115 και 120 μοιρών.

 Αντιβράχιο. Μυώδες και ευκρινές. Ελαφρώς μακρύτερο από τον βραχίονα. Πρέπει να είναι σχεδόν κάθετο στο έδαφος.

 Αγκώνας. Κοντά στο σώμα – χωρίς κλίση προς τα μέσα ή έξω.

 Μετακάρπιο (υποκνήμιο). Στερεό ενώ ταυτόχρονα διατηρεί αρκετή ευελιξία, ελαφρώς πλάγια (μεταξύ 15 και 20 μοιρών από την κατακόρυφο).

 Πέλματα. Προφανώς στρογγυλεμένα, σφιχτά δάχτυλα, σκληρά μαξιλαράκια κοντά νύχια.

 Οπίσθια άκρα

Άκρα καλά ισορροπημένα και παράλληλα όταν φαίνεται από πίσω.

 Μηροί. Ισχυροί με δυνατούς και διογκωμένους μύες. Πρέπει να έχουν κλίση μεταξύ 70 και 75 μοιρών από το οριζόντιο.

 Κατώτερος μηρός. Ελαφρώς μακρύτερος από το μηρό με εμφανείς και ισχυρούς μύες. Ευρύς στο ανώτερο μέρος, που στενεύει βαθμιαία προς την επιφάνεια επαφής του με τον ταρσό. Η γωνία μεταξύ του άνω μηρού και του κατώτερου είναι κοντά σε 130 μοίρες.

 Ταρσός. Εμφανής, με ορατούς τένοντες.

 Μετατάρσιο.(οπίσθιο υποκνήμιο). Στερεό, σχεδόν κάθετο όταν το κοιτάμε από τα πλάγια.

 Οπίσθια πέλματα. Μεγαλύτερα από τα μπροστινά, ενώ διατηρούν τα ίδια χαρακτηριστικά.

 • Βηματισμός – Κίνηση

Η κίνηση του είναι άνετη αλλά ταυτόχρονα ζωηρή και δυνατή. Τα πόδια κινούνται σε ευθεία χωρίς υπερβολική αναπήδηση του σώματος και χωρίς κύλισμα, η οριζόντια γραμμή της ράχης παραμένει επίπεδη. Ο τριποδισμός είναι ο πιο κοινός βηματισμός στον κυνηγότοπο, οι διασκελισμοί είναι γρήγοροι και μέσου μήκους, τα οπίσθια πόδια έχουν μια μικρή έκταση προς τα πίσω.

 • Δέρμα.

Εξαιρετικό, σφιχτό και καλά χρωματισμένο.

 • Τρίχωμα.

 Τρίχα. Το τρίχωμα είναι κομψό αλλά χωρίς μεταξένια υφή, απλώνεται στο σώμα ίσια ή με έναν ελαφρύ κυματισμό. Ποτέ όμως δεν είναι σγουρό. Κοντό στο κεφάλι και στο μπροστινό μέρος των άκρων. Το οπίσθιο μέρος των τελευταίων είναι εφοδιασμένο με ένα βαρύτερο τρίχωμα, με άφθονα κρόσσια, που σταδιακά μικραίνουν κατά μήκος προς τον καρπό ή τον ταρσό, ή ακόμα και χαμηλότερο.

 Χρώμα. Άσπρο και πορτοκαλί, άσπρο και μαύρο, άσπρο και συκωτί, με λιγότερα ή περισσότερα ακανόνιστα άσπρα μπαλώματα. Διάστικτο, μερικές φορές με σημάδια στην άκρη και στις πλευρές του ρύγχους ή των άκρων. Στην περίπτωση των τρίχρωμων τριχωμάτων, μπορούν να υπάρχουν σκούρες καφέ βούλες (βαθύ πορτοκαλί) στην κορυφή και τις πλευρές του ρύγχους, πάνω από τα μάτια,στα άκρα, στο στήθος και πάνω από τη βάση της ουράς. Μια στενή άσπρη λωρίδα είναι επιθυμητή με οποιοδήποτε χρώμα του τριχώματος. Δεν επιτρέπεται το μονόχρωμο τρίχωμα.

 • Μέγεθος.

Ύψος στο ακρώμιο.

Αρσενικά. Ελάχιστο 48 εκατ. (18,9’’) με μια ανοχή 1 εκατ. (0,4’’).

Μέγιστο 51 εκατ.(20,1’’) με μια ανοχή 1 εκατ. (0,4’’).

Ιδανικό ύψος. 49 έως 50 εκατ.(19,3’’ σε 19,7’’).

Θηλυκά . Ελάχιστο 47 εκατ. (18,5’’) με μια ανοχή1 εκατ.(0,4’’).

Μέγιστο 50 εκατ.(20,1’’) με μια ανοχή 1 εκατ. (0,4’’).

Ιδανικό ύψος.48 έως 49 εκατ.(18,9’’ σε 19,3’’).

 • Ελαττώματα

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι σύμφωνη με την αναλογία απόκλισης του από το πρότυπο.

• Χαρακτήρας . Δειλός, φοβισμένο βλέμμα

• Κεφάλι. Σχετικά αποκλίνων

• Μύτη. Ελαφρώς αποχρωματισμένη, εσωτερικά των ρουθουνιών αποχρωματισμένα

• Δόντια. Δάγκωμα <<κάβουρα>>, δόντια εκτός της οδοντικής αψίδας

• Ρύγχος. <<πλακουτσουδερό>> ή <<ψαλιδισμένο>>

• Χείλια. Βαριά, κρεμαστά, το άνω χείλος να καλύπτει το κάτω είτε ανεπαρκώς ή υπερβολικά.

• Μάτια. Προεξέχοντα, στρογγυλά ή σχήματος αμυγδάλου (σχιστά)

• Αυτιά. Κρεμασμένα πολύ χαμηλά ή με τάση απομάκρυνσης (από το κρανίο)

• Πλάτη. Τοξοειδές ή κυρτή

• Καπούλια. Πολύ στενά ή με εμφανή τάση απόκλισης

• Κοιλιά. Ογκώδης ή με πολλές πτυχές

• Πόδια. Στραβά, προς τα μέσα ή προς τα έξω

• Λαιμός. Βαρύς και στριμμένος χωρίς την σωστή έκταση

• Γλουτός. Μακρύς, στενός, αδύνατος

• Πλευρά. Πολύ κοίλα, συχνά σε συνδυασμό από μια αδύνατη οσφυϊκή χώρα που στερείται εύρους

• Άκρα. Ανεπαρκή οστά, έξω στέψη των αγκώνων, δυσμορφία των ποδιών

• Τρίχωμα. Όχι επαρκές στο σώμα

Σοβαρές βλάβες

• Συμπεριφορά. Νωθρή

• Κρανίο. Ζυγωματικές αψίδες πολύ προεξέχουσες, πολύ απότομο στόπ, βλεφαρικές αψίδες, προεξέχοντες πάρα πολύ

• Βλέμμα. Ζαλισμένο, κακό, αλλήθωρο

• Λαιμός. Υπερβολικά μακρύς, ευδιάκριτο προγούλι

• Βηματισμός. Ελλιπείς κίνηση

Ελαττώματα αποκλεισμού

• Οποιαδήποτε ελαττώματα στην ιδιοσυγκρασία όπως`. Θρασύτητα, επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά ή ανθρώπους, υπερβολική έλλειψη συστολής

• Ελλιπή χαρακτηριστικά . Ανεπαρκή χαρακτηριστικά της φυλής, που σημαίνει ότι η γενική εικόνα του ζώου δεν ταιριάζει με το τυπικό δείγμα της φυλής

• Ύψος. Έξω από τα όρια που καθορίζονται από τα πρότυπα

• Κεφάλι. Με ανώμαλα χαρακτηριστικά

• Ασυνήθιστα σημάδια. Άσπρο σημάδι στο αυτί ή άσπρο μπάλωμα περιμετρικά του ματιού

• Μάτια. Πολύ ανοιχτόχρωμα, ετεροχρωμία (μάτια διαφορετικών χρωμάτων), στραβισμός, εκτός σωστής θέσης.

• Γνάθοι. Προεξέχων άνω ή κάτω γνάθος. (προγναθισμός ή υπογναθισμός)

• Δόντια. Οι πρώτοι προγόμφιοι και των δύο σαγονιών και οι τελευταίοι τραπεζίτες της κάτω γνάθου θεωρούνται χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Μπορούμε να αποδεχθούμε την απουσία των 2 PM2 ή του 1 PM3. Η απουσία και των δύο αυτών δοντιών (PM2 και PM3) θεωρείται ελάττωμα. Η απουσία οποιουδήποτε άλλου δοντιού θεωρείται ελάττωμα

• Αποχρωματισμός. Ευδιάκριτος αποχρωματισμός των περιοχών της μύτης ή των βλεφάρων

• Εμφάνιση παράνυχου, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρό.

• Σοβαρή μορφολογική ανωμαλία.

Οποιοδήποτε σκυλί εμφανίζει σαφώς τις φυσικές ανωμαλίες ή ανωμαλίες συμπεριφοράς θα πρέπει να ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ

Σημείωση. Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβαίνουν πλήρως στο οσχέων.