Archive for Φεβρουάριος, 2010

Παράταση ισχύος αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων

Πέμπτη, Φεβρουάριος 25, 2010@ 12:22 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Με ανακοίνωσή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας γνωστοποιήθηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που δημοσιεύτηκε την 09-02-2010, παρατείνεται μέχρι 30-11-2011 η διάρκεια ισχύος των Αδειών Κατοχής Κυνηγετικών Όπλων, που έληξαν ή λήγουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Εντός της ως άνω προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται και οφείλουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για την ανανέωση των ως άνω αδειών, στα Τμήματα Ασφαλείας ή όπου δεν υπάρχουν, στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους.

Περίοδος μετά κυνηγιού

Κυριακή, Φεβρουάριος 21, 2010@ 10:42 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του κυνηγιού. Πολλοί από εμάς έχουν κιόλας στο μυαλό τους, τους αγώνες πρακτικού κυνηγιού ή τις εκθέσεις μορφολογίας που διοργανώνουν διάφοροι όμιλοι. Άλλοι σκέφτονται να ξεκουράσουν  τους  τετράποδους φίλους τους από τις εξόδους που έκαναν στη κυνηγετική σεζόν. Ίσως να υπάρχουν και άτομα που να ανυπομονούν κιόλας να αρχίσουν εκπαιδευτικά για να είναι ο σκύλος τους πάντα σε φόρμα ή απλά για να έχουν εξόδους με τα σκυλιά τους αφού πλέων θα έχει τελειώσει το κυνήγι.

Η χρονική περίοδο όμως που θα διανύσουμε θα μας δώσει και τη ευκαιρία  να σκεφτούμε για κάποιο ζευγάρωμα που ενδεχομένως προκύψει από κάποια θηλυκιά που θα έχουμε και θελήσουμε να αποκτήσουμε κουτάβια της αν βέβαια είμαστε και λίγο τυχεροί και είναι σε οίστρο.Και λέω τυχεροί γιατί είναι η  καλύτερη περίοδος για ζευγάρωμα από την άποψη ότι δεν θα στερηθούμε εξόδους στο κυνήγι λόγο γέννας.

Σε ένα ζευγάρωμα που θα κάνουμε πρέπει να λαμβάνουμε πολλά στοιχεία υπόψιν μας. Αν έχουμε εμείς μία θηλυκιά σκύλα θα πρέπει να επιλέξουμε έναν αξιόλογο σκύλο για να κάνουμε ένα ζευγάρωμα. Πρέπει να γνωρίζουμε τις κυνηγετικές του αρετές , να τον έχουμε δει στον κυνηγότοπο ή σε κάποιον αγώνα κυνηγετικών ικανοτήτων. Είναι λάθος να ζευγαρώνουμε με έναν σκύλο τον οποίο έχει αναφερθεί σε αυτόν κάποιος φίλος του φίλου μας ότι τον είχε δει κάποτε να κυνηγάει κ.τ.λ. Πρέπει να έχουμε προσωπική εικόνα για την ποιότητα  και την αξία του σκύλου. Έναν άλλον παράγοντα που πρέπει να εξετάσουμε είναι οι γραμμές αίματος που διαθέτει ένας σκύλος, τη γενεαλογία του και αν ταιριάζει με την αντίστοιχη της  θηλυκιάς  που  εμείς έχουμε. Η θηλυκιά παίζει μεγάλο ρόλο στα γονίδια που θα μεταφέρει στα κουτάβια. Ακούμε πολλές φορές να λένε για τον αρσενικό σκύλο το πόσο καλά  κουτάβια ‘έδωσε’ χωρίς  να εστιάζουν  δυστυχώς ,  στη θηλυκιά που κατά τη γνώμη μας έχει τον πρωταρχικό ρόλο στο ζευγάρωμα δίνοντας περισσότερα στοιχεία της στα κουτάβια.

Οπότε πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί στις επιλογές ατόμων που θα ζευγαρώσουμε, είτε έχουμε το θηλυκό, είτε τον αρσενικό σκύλο για να καταφέρουμε να έρθουμε πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιώργος και Δήμος Μπούνας

‘Κυνήγι με κυνηγόσκυλα’

Κυριακή, Φεβρουάριος 14, 2010@ 9:32 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Διαβάσαμε το τεύχος Μαρτίου από το ‘Κυνήγι με κυνηγόσκυλα’ και το βρήκαμε πολύ ενδιαφέρων. Μερικά από τα θέματα που περιέχει:

  • Η νομοθεσία για τα πιστόλια κρότου
  • Οι εγγραφές του 2009 στον ΚΟΕ ανά φυλή
  • Εισαγωγές σκύλων
  • Εκπαιδευτικό στη ρεζέρβα των Σερρών
  • Ημίαιμοι αγριόχοιροι και τρόποι διαχείρισης
  • Θόδωρος Μαγουλάς: Ο εραστής των Ιρλανδικών
  • Οι λαγοί των χωραφιών
  • Πρώιμες φέρμες και… ελπίδες!
  • Βαλτοκυνήγι: Του νερού και της όχθης…
  • Γκόρντον Σέττερ: Από τη Σκοτία με αγάπη
  • Εκτροφή κυνηγόσκυλων: Κανόνες… γεμάτοι εξαιρέσεις!
  • Οι μπεκάτσες του νέου έτους
  • Ιχνηλάτης Μαρεμάνο: Το άλλο σεκούτζιο
  • Βίζσλα: Ενας Ούγγρος ανάμεσά μας
  • «Σπουδές» πάνω στην μπεκάτσα
  • Λαγός: Δαγκωματιές, σκαψίματα και κακαράντζες!
  • Μαθήματα φέρμας με τον καταπέλτη
  • Κάθε θήραμα έχει τους μονιάδες του…
  • Σκάγια: Μαλακά ή σκληρά;
  • Οι κορυφαίοι του 2009 σε Μεγάλη Ερευνα, Ερευνα Κυνηγίου και Πρακτικό Κυνήγι
  • Ribot della Noce: «Εφυγε» το Πόιντερ της 20ετίας…
  • Οι αγώνες του ΟΚΑΔΕ στον Λαγκαδά

Οι Μπεκάτσες του Φλεβάρη

Κυριακή, Φεβρουάριος 7, 2010@ 1:17 ΜΜ
posted by Bounas Progress

Στο  τέλος της κυνηγετικής περιόδου οι μπεκάτσες γίνονται και πιο σπάνιες.Ιδιαίτερα στη φετινή χρονιά που κατά γενική ομολογία ήταν μία φτωχή χρονιά για το κυνήγι της μπεκάτσας.Είναι φυσιολογικό όμως ο φλεβάρης να είναι δύσκολος μήνας για τις μπεκάτσες γιατί βρίσκεται σε μία περίοδο που έχουν σταματήσει οι μετακινήσεις των πουλιών από τον βορρά και από την άλλη, δεν έχει  αρχίσει ακόμη η μετανάστευση προς αυτόν.

Οι μπεκάτσες του φλεβάρη απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση και καλή στρατηγική και από εμάς αλλά και από το σκύλο μας.Τότε πρέπει να δείξει τις αρετές του ένα καλό μπεκατσόσκυλο. Να έχει σωστή έρευνα και να καταφέρνει να μπλοκάρει το θήραμα υποδειγματικά γιατί υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας εφόσον έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία μπεκάτσα η οποία δεν είναι ένα νέο πουλί και γνωρίζει  πολύ καλά την περιοχή της. Ίσως να έχουμε να κάνουμε με μία μπεκάτσα η οποία έχει ενοχληθεί πολλές φορές , να της είναι γνώριμοι οι ήχοι από τα κουδουνάκια, τα μπίπερ ή ακόμη μπορεί και να έχει ντουφεκιστεί στο παρελθόν. Όλα αυτά δίνουν στην μπεκάτσα την πονηριά και την μαεστρία για  τον τρόπο διαφυγής της. Αυτό το διαπιστώνουμε όταν φτάσουμε το σκύλο μας στη φέρμα και στο ξεπέταγμά της πολλές φορές μας ΄αδειάζει΄χωρίς να προλάβουμε ούτε καν να επωμίσουμε.

Το μόνο θετικό στις μπεκάτσες του φλεβάρη είναι ότι πολλές φορές θα έχουμε συναντήσεις με τα ίδια πουλιά, στα ίδια μέρη που τις συναντήσαμε και άλλες φορές. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ πονηρό πουλί και δεν υπάρχουν εύκολα προβλέψιμες μπεκάτσες.Παρόλο αυτά δεν θα πρέπει να απογοητευόμαστε και να μην σταματάμε το κυνήγι πρόωρα. Αυτές οι μπεκάτσες μπορεί να είναι λίγες και δύσκολες αλλά μας προσφέρουν όμορφες στιγμές.Κάνουν ακόμη πιο μαγευτικό το κυνήγι της μπεκάτσας.

Γιώργος και Δήμος Μπούνας

Επανιέλ Μπρετόν

Τετάρτη, Φεβρουάριος 3, 2010@ 10:10 ΠΜ
posted by Bounas Progress

Ο Γ. Καλαντζής μοιράστηκε μαζί μας τις προσωπικές του απόψεις για το Επανιέλ  Μπρετόν.

Αισθάνομαι την ανάγκη να αφιερώσω δύο λέξεις για τα αγαπημένα μου επανιέλ μπρετόν.(Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι παραπάνω  για τη φυλή αυτή).

Πέρασα και περνάω μοναδικές κυνηγετικές στιγμές μαζί τους και όχι μόνο.Είναι οι ακούραστοι συνεργάτες στο κυνήγι μου αλλά και οι πιστοί μου φίλοι σε ώρες ξεκούρασης και βόλτας. Με μόνη ανταμοιβή  ένα χάδι , μου δίνουν απλόχερα τον καλό τους χαρακτήρα και την αφοσίωση τους.

Το επανιέλ μπρετόν είναι ο πιο μικρός σκύλος φέρμας. Πρώτος στην προτίμηση των Γάλλων κυνηγών και στις πρώτες θέσεις των Ιταλών και τελευταία με μεγάλη ανοδική πορεία στη χώρα μας. Καταρίφθηκε ο μύθος που τα ήθελε για σκύλους κοντινής έρευνας με ασταθή ή και καθόλου φέρμα εμπρός στο θήραμα. Καθιερώθηκε πλέον στη συνείδηση όλων εκείνων των κυνηγών που τα πίστεψαν και επένδυσαν σε αυτά για το κυνήγι τους, πήραν την θέση που τους άξιζε στην ελληνική κυνηγετική οικογένεια και γενικότερα στην κυνοφιλία της χώρα μας.

Σκύλοι με έντονο ταπεραμέντο και μεγάλο κυνηγετικό πάθος, έξυπνοι, με πολύ καλή συνεργασία και επαφή με το αφεντικό τους, πολύ συγκεντρωμένα στην έρευνά τους, με μεγάλη αντοχή, αποδίδουν εξίσου καλά στο βουνό, στο δάσος και στον κάμπο. Ζούν άνετα ακόμα και σε διαμέρισμα και είναι πολύ φιλικά με οικείους και ειδικά με τα παιδιά. Στην ανοδική αυτή πορεία στη χώρα μας συντέλεσαν πολλοί παράγοντες. Πρωταρχικό πόλο έπαιξε ο όμιλος επανιέλ μπρετόν Ελλάδος (Ο.Ε.ΜΠ.Ε.) που οργάνωσε και καθοδήγησε σωστά τη φυλή. Ακόμη  μερικοί λάτρεις της φυλής που εισήγαγαν διακεκριμένα άτομα από την γεννέτηρά τους. Τα καλά αίματα και η σωστή διαχείριση οδήγησαν τη φυλή στη θέση που της αξίζει.

Οι προσωπικές μου εκτιμήσεις και επιλογές μετά από μακρόχρονη εμπειρία με τη φυλή αυτή είναι πολύ αυστηρές. Πιστεύω ότι η σωστή επιλογή μάνας και πατέρα θα δώσουν και το καλύτερο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι πίσω από ένα πολύ καλό κυνηγόσκυλο, πάντα κρύβονται δύο πολύ καλοί γονείς.

Επίσης αποφεύγω να δεθώ συναισθηματικά με ένα κουτάβι, (όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό) αν πρώτα δεν με πείσει για το ταλέντο και τα προσόντα του. Επανιέλ μπρετόν που δεν ανταποκρίνεται στα προαναφερθέντα προσόντα έχουν να κάνουν με λάθος επιλογή του ιδιοκτήτη τους. Δεν θα αγόραζα ποτέ ένα κουτάβι και δεν θα ζευγάρωνα την σκύλα μου αν ο ιδιοκτήτης τους, επαγγελματίας ή μη, δεν με έπειθε για την ποιότητα και τις περγαμηνές των σκύλων του. Επίσης θα ζητούσα να έχω προσωπική άποψη για την κυνηγετική απόδοση των γονέων.

Τέλος, πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο σκύλος έχει κάποια αξία όπως όλα τα άλλα ζώα και δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε απρόσωπα μόνο και μόνο λόγω της χαμηλής τιμής τους. Το επανιέλ μπρετόν που θα κάνουμε δικό μας, θα μοιραστούμε μαζί του τουλάχιστον 8 με  10 κυνηγετικές χρονιές. Αξίζει λοιπόν να το ψάξουμε.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις και αναφορές είναι προσωπικές και μόνο.

Γ. Καλαντζής

Διεθνής κριτής τύπου και εργασίας

Ηπειρωτικών φυλών